Een nieuw knotsgek vikingavontuur

10-december-2017 | Categorie: Kinderboeken

Siggi en de Vikingen: De steen van Eileen – Elisabeth Mollema – illustraties: Eliane Gerrits – Uitgeverij Moon – 336 blz.

Eindelijk kunnen de Vikingen, dankzij Siggi, het eiland verlaten waarop zij jarenlang door een vloek gevangen zaten. De Vikingen zijn echter niet zo fortuinlijk. Al snel belanden ze in een hevige storm en slaan alle schepen stuk op de rotsen. Gelukkig zijn de Vikingen wel wat gewend. Ze overleven het allemaal. Ze stranden op een mistig, troosteloos oord, waar hele vreemde muziek te horen is. Niet om aan te horen, vinden de Vikingen. Knut, de hoofdman, stuurt Siggi en zijn vrienden op onderzoek uit. Onderweg ontdekt Siggi dat hij zijn ketting is verloren, zijn herinnering aan zijn ouders. Zijn enige hoop om ze terug te vinden is hij kwijt. Zijn ouders zijn ooit verdwenen, toen ze met een boot de zee op gingen om te vissen. Zowel zijn ouders als de boot zijn nooit meer teruggevonden. Siggi hoopt dat ze ergens op een onbewoond eiland wonen en dat hij ze zal vinden, maar die hoop lijkt nu voorgoed verloren.

Siggi en zijn vrienden komen er al snel achter waar de vreemde muziek vandaan komt. Het geluid wordt gemaakt door marcherende mannen, met geruite rokjes aan en blote, harige benen. Op hun buik dragen ze een muziekinstrument waarop ze blazen. Siggi en zijn vrienden volgen de mannen helemaal tot aan een groot en geheimzinnig kasteel. Lars en Ulli besluiten naar het kasteel te sluipen. Als Siggi alleen achterblijft, maakt hij al snel een nieuwe vriend: de Schotse jongen Mac. Hij waarschuwt Siggi voor het kasteel. Er woont daar een vreselijk gemene man die Mac-Bully heet. Siggi is bang dat Mac-Bully Lars en Ulli te pakken heeft gekregen, hij moet ze gaan redden! Op hetzelfde moment spoelen op het eiland ook Slungel en Sip aan, de twee slaven uit het vorige avontuur, die de Vikingen hadden achtergelaten op het eiland. De twee slaven doen alles om de ontsnapping van de Vikingen in de war te schoppen. Zitten de Vikingen nu weer gevangen op een eiland?

Dit is het tweede deel van Siggi en de Vikingen. Gelukkig kan het boek makkelijk worden gevolgd wanneer je deel een niet hebt gelezen. Het staat weer boordevol grappige illustraties van Eliane Gerrits, die mooi aansluiten bij de eveneens maffe avonturen van de rare Vikingen. Het lijkt een dik en lijvig boek te zijn, maar dankzij de vele, soms paginagrote illustraties en de humoristische schrijfstijl race je zo door het verhaal. Ik zag dat dit boek ook wel werd vergeleken met de waanzinnige boomhutboeken, maar eerlijk gezegd vind ik deze boeken veel leuker. Ja, ze zijn net zo maf en humoristisch, maar dit verhaal heeft een duidelijke verhaallijn. Het gaat echt ergens over, en dat is een groot pluspunt. Waar ik bij de boeken van de waanzinnige boomhut na een tijdje een beetje genoeg krijg van de soms al te waanzinnige gebeurtenissen, blijf je in dit boek doorlezen omdat je wil weten hoe het afloopt. Kortom, Eliane en Elisabeth zijn er wederom in geslaagd een vermakelijk boek te maken voor jongens én meiden vanaf ongeveer acht jaar. Maar ik kan je verzekeren dat ook kinderen van twaalf het nog graag lezen!

Corine Gorter

Pin It

Comments are closed.

Boek van de Week

Ontroerend en indrukwekkend

Categorie: Boek van de week, Roman

Beste mevrouw Eva – Valentijn de Heer – Uitgeverij Pluim – 190 blz. Wanneer Elias een broertje krijgt dat verstandelijk beperkt blijkt te zijn, wordt het er thuis niet leuker op. Zijn vader, die sowieso…

Boek van de week archief

20-september-2023 | Lees verder | Reageer!

Kolletje & Dirk – Koken toversokkensoep

Kolletje & Dirk – Het enige echte grote voorleesboek