Noord-Korea is een gruwelstaat

Meisje met zeven namen – Hyeonseo Lee – The House of Books – 383 blz.

Meisje met zeven namenHyeonseo Lee groeit op in Noord-Korea en weet niet beter dan dat dit het mooiste land ter wereld is, met de beste leider, Kim Jong-il die zijn vader Kim Il-sung had opgevolgd. Beide mannen worden aanbeden en in elk gezin is het verplicht om hun portretten aan de muur hangen in de woonkamer. Regelmatig komt er iemand van het buurtcomité controleren of ze goed schoon gehouden worden. Op school is er zelfs een aparte stofvrije ruimte voor de twee portretten. Alles in Noord-Korea is er op gericht om de heldenstatus van de familie Kim hoog te houden. Er is een bedevaartsoord waar het zogenaamde geboortehuis van Kim Jon-il staat, er is een sprookjesachtig jeugdverhaal over hem, maar alles is verzonnen en niet gebaseerd op de werkelijkheid. Nu is Kim Jong-un, aan de macht, de jongste zoon van Kim Jong-il en hij zet het dictatoriale beleid van zijn vader en grootvader voort.

Meisje met zeven namen bestaat uit drie delen. In het eerste deel woont Hyeonseo Lee nog in Noord-Korea, dan heet ze Min-young. Deel twee behandelt haar verblijf in China en in deel drie probeert ze haar moeder en broer uit het land te halen. Hoewel de andere delen ook heel boeiend zijn, is deel één toch het meest opzienbarend, omdat je veel te weten komt over het leven in Noord-Korea en de manier waarop de mensen door het regime in de tang worden gehouden. Ook wordt duidelijk dat het land door en door corrupt is en dat je met buitenlands geld en goederen veel voor elkaar kan krijgen. Grenswachten zijn om te kopen en met de juiste connecties is het mogelijk om te ontsnappen. Hyeonseo Lee woont bij haar moeder, broertje en stiefvader. Ze verhuizen een paar keer, maar uiteindelijk komen ze terug in de stad waar ze ook geboren is, Hyesan aan de rivier de Yalu die aan China grenst. Hun huis staat aan de rivier en aan de overkant zien ze China liggen. Er wordt veel gesmokkeld en hun moeder is handig in het afkopen van mensen als er gevaar dreigt door verraad en het aanschaffen van voedsel, zo kunnen ze ook overleven tijdens een hongersnood.

Als Hyeonseo Lee zeventien jaar is, steekt ze de rivier over naar China en via allerlei omzwervingen belandt ze uiteindelijk na vele jaren in Seoel, de hoofdstad van Zuid-Korea. Na haar vlucht en tijdens haar verblijf in China verandert ze regelmatig van naam, vandaar de titel van het boek. De hoofdstukken zijn betrekkelijk kort en heel goed geschreven. Aan het eind van elk hoofdstuk staat meestal een cliffhanger, zodat je graag wil doorlezen.
Hyeonseo Lee is intussen internationaal bekend geworden door haar toespraken die ze hield voor de VN en op het Oslo Freedom Forum. Haar TEDTalk uit 2013 is al meer dan een miljoen keer bekeken en werd door Oprah Winfrey bestempeld als de meest inspirerende ooit.
Het boek laat zien wat een hersenspoeling met mensen kan doen. Toen Hyeonseo het land had verlaten, kon ze maar moeilijk geloven dat Zuid-Korea een welvarend land was en dat Amerikanen geen barbaren zijn. Zo zijn er meer feiten die door het regime totaal zijn verdraaid om de bevolking het idee te geven dat Noord-Korea het meest fantastische land ter wereld is. Meisje met zeven namen is een heel indrukwekkend boek dat iedereen die meer wil weten over Noord-Korea echt moet lezen. Het is hartverscheurend en onthutsend.

Pieter Feller

Andere recensies

Ridders van het Gulden Vlies – Hannah Iterbeke, Marthy Locht, Jonas Goossenaerts, Claire Toussat, Steven Thiry – Lannoo – 176 blz. ‘Deze oude spullen verdienden nog enige aandacht.’ Zo zouden de woorden van graaf Amédée de Beauffort hebben geklonken toen hij in 1836 op...
Lees verder Categorie: Geschiedenis, Kunst & Cultuur, Non-fictie
| Reageer!
Nadia’s dag – Henrieke Herber – Illustraties: Miriam Bouwens – Luitingh – Sijthoff – 96 blz. Voorleesboeken kun je nooit genoeg in huis hebben. Ieder kind vindt het heerlijk om regelmatig voorgelezen te worden. En als zo’n boek met verhalen er dan ook nog...
Lees verder Categorie: Voorleesboek
| Reageer!
Atlas van de Homo Sapiens – Telmo Pievani en Valéry Zeitoun – Vertaling en bezorging: Joris Capenberghs – Noordboek – 215 blz. Het woord Atlas staat volkomen terecht in de titel van deze prachtige uitgave in koffietafelformaat. Direct vallen de mooie en talrijke kaarten...
Lees verder Categorie: Geschiedenis, Non-fictie
| Reageer!