Of er een leven na jou wel mogelijk is?

7-februari-2016 | Categorie: Lichte literatuur, Roman

Een leven na jou – Jojo Moyes – Vertaling Anna Livestro – De Fontein – 392 blz.

een leven na jouIn de roman Voor jou hebben we kennis gemaakt met Louisa Clark, die zes heftige maanden met Will doorbrengt. In dit boek pikken we de draad weer op. Na de periode met Will probeert ze alleen de draad weer op te pikken en weer zin te geven aan haar leven. Als ze een bizar ongeluk krijgt, moet ze noodgedwongen een tijdje bij haar familie intrekken en heeft ze het gevoel weer net zo vastgeroest te zitten als in de periode voor Will haar leven overhoop gooide. Weer terug in haar appartement komt iemand uit Wills verleden van op haar pad met de nodige problemen. Tel daar nog een saaie baan met vreemde chef en een nieuwe liefde bij op, een praatgroep over rouwverwerking en zo heb je een verhaal met veel invalshoeken, gebeurtenissen en vragen met hopelijk antwoorden. Een verhaal vol ontroering, medeleven maar ook grappige stukken.

Ik heb bijna alle titels van Jojo Moyes gelezen en wat mij vooral opvalt, is dat ze in verschillende stijlen schrijft, maar dat ze met elkaar gemeen hebben dat als je in het verhaal zit, het je niet los zal laten, soms zelfs niet nadat het verhaal uit is.
Ik had Voor jou kortgeleden gelezen. En eigenlijk is dat helemaal niet nodig. Gedurende het verhaal krijg je stukjes informatie die op zijn tijd op zijn plaats vallen. Het is goed te volgen en ik had niet het idee dat ik iets gemist had. Het is dus prima zelfstandig te lezen.

De karakters worden goed uitgewerkt en er was gelijk een gevoel van sympathie voor de hoofdfiguur Louisa. Al moet ik zeggen dat haar besluiteloosheid af en toe wel een diepe zucht bij mij ontlokte en dat ik haar best eens wakker wilde schudden. Uiteindelijk hakt ze toch een paar knopen door. De keuze die ze maakt begreep ik wel, maar of ik haar logica kan snappen? Het einde sluit een mooie periode af in haar leven, maar is te allen tijde weer open te breken om Louisa te blijven volgen.

Al met al weer een heerlijk vlot leesbare roman in 30 korte hoofdstukken en een in het oog springende cover.
Van de bestseller Voor jou (de verfilming zal in juni 2016 in de bioscoop te zien zijn) zijn ruim 100.000 exemplaren verkocht. Het zal mij niets verbazen als deze roman dit zal evenaren.

Conny Schelvis

Pin It

Comments are closed.

Boek van de Week

Ontroerend en indrukwekkend

Categorie: Boek van de week, Roman

Beste mevrouw Eva – Valentijn de Heer – Uitgeverij Pluim – 190 blz. Wanneer Elias een broertje krijgt dat verstandelijk beperkt blijkt te zijn, wordt het er thuis niet leuker op. Zijn vader, die sowieso…

Boek van de week archief

20-september-2023 | Lees verder | Reageer!

Kolletje & Dirk – Groene vingers

Kolletje & Dirk – Het enige echte grote voorleesboek van Kolletje & Dirk