Oma zet de boel op stelten

18-januari-2015 | Categorie: Kinderboeken

Hier waakt oma – Stefan Boonen – Illustraties van Melvin – De Eenhoorn – 87 blz.

Hier waakt omaStefan Boonen (1966) is een Vlaamse jeugdauteur. Boonen volgde een opleiding tot meubelmaker, en daarna bijzondere jeugdzorg. Hij heeft jaren gewerkt als opvoeder in jeugdzorg. Sinds 1999 is hij fulltime schrijver. In 2000 verscheen zijn eerste boek, het voorleesboek Hoor je me. Sindsdien heeft hij al meer dan 70 titels geschreven voor kinderen van 3 tot 15 jaar. Hij schrijft zowel prentenboeken, voorleesboeken als leesboeken. Naast kinderboeken schrijft Boonen ook theaterteksten en werkt hij voor De Goesting en het literaire tijdschrift Zulma. Hier waakt oma is zijn nieuwste boek.

Wat heb je nodig voor een geweldig weekend? Een bos, een oud huis, tien kinderen en een geweldige oma. Soms is ze als een heks en dan weer een wolf. Oma houdt van wilde spelletjes en vies eten. En dan is er nog meneer Bordjes; van hem mag er bijna niks. Bovendien sluipt er een groot zwijn tussen de bomen door. Nee, het valt niet mee om ‘Kleintje’ te zijn.

Een jongen, die door iedereen Kleintje wordt genoemd, gaat een weekend uit logeren bij oma. Hij beloofd braaf en lief te zijn. Maar met oma is dat lastig. Eén keer per jaar haalt ze de kinderen op in een grote bus en haalt onderweg al de raarste fratsen uit. Ze rijdt langzaam en voorzichtig op de grote weg, maar scheurt door de bochten en door de regenplassen. Aangekomen bij haar oude huis blijven ze daar niet lang. Ze gaan de bossen in. Wilde spelletjes en gekke dingen doen. Niks is normaal met oma in de buurt. Meneer Bordjes kan de boom in, oma en de kinderen doen toch wel wat ze zelf willen. En het liefst doen ze dingen die eigenlijk niet mogen…

“Meneer Bordjes leunt naar voren.
Zijn snor kriebelt mijn neus.
‘Kun jij niet lezen, Kleintje?’ vraagt hij.
‘Soms, ‘ zeg ik
‘Soms? Het is hier altijd verboden!
Meneer Bordjes knipt met zijn vingers.
‘Wegwezen, ‘ zegt hij. ‘Of ik laat de honden los!’
‘Man, man,’ zegt oma. ‘Maak je niet zo druk.
Of ik laat de kinderen los!’
Meneer Bordjes kan er niet mee lachen.
Hij wijst welke kant we uit moeten.
‘Tot nooit meer,‘ zegt hij.
‘Tot volgend jaar,’ zegt oma.”

Het avontuur van Kleintje, oma en de andere kinderen is één grote achtbaan. Ze slapen buiten, maken een kampvuur, moeten zich wassen met een tuinslang en op de buitentoilet zit een grote spin. Geen moment hebben de kinderen rust. Er is altijd wel wat te beleven met die gekke oma.

De opmaak van Hier waakt oma is niet standaard. De plaatjes en de tekst die bijna willekeurig op de pagina’s zijn geplaatst. De teksten staan soms schots en scheef en door de plaatjes heen. Maar dit is juist leuk. Het is weer eens iets anders, en het geeft het boek een speelse uitstraling.

De illustraties passen erg goed bij de tekst. Illustrator Melvin (Wout Schildermans) heeft alleen grijstinten en oranje gebruikt, waardoor een klein beetje een Halloween-sfeer ontstaat. Dit spookachtige kleurgebruik past goed in het verhaal.Hier waakt oma is in alles net even anders dan wat we als lezers gewend zijn, en dat heeft goed uitgepakt voor Stefan Boonen en Melvin.

Felice Beekhuis

Pin It

Comments are closed.

Boek van de Week

Tot het uiterste gaan om wraak te nemen

Categorie: Boek van de week, Thrillers & Spanning

Vlijmscherpe tranen – S.A. Cosby – The House of Books – 334 blz. Ike Randolph heeft een crimineel verleden, maar sinds hij 15 jaar geleden uit de gevangenis is ontslagen, is hij niet meer in…

Boek van de week archief

27-mei-2023 | Lees verder | Reageer!

Kolletje & Dirk – Groene vingers

Kolletje & Dirk – Het enige echte grote voorleesboek van Kolletje & Dirk