Ondergronds avontuur

26-november-2017 | Categorie: Kinderboeken

Het geheim van de vergeten tunnel – Annet Jacobs & Finn Dijkstra – Leopold – 89 blz.

In de serie Het geheim van… van Leopold, waarin een reeks van bekende kinderboekenschrijvers hun tanden hebben gezet, zijn enkele boeken gebaseerd op een idee van een kind. In dit geval is het idee afkomstig van Finn Dijkstra. De beloning is een hoofdpersonage met zijn naam in het boek en zijn naam op de cover tezamen met schrijfster Annet Jacobs. Annet Jacobs heeft van Finn Dijkstra’s idee een spannend avontuur gemaakt dat zich grotendeels ondergronds afspeelt.

Op de dag dat Finns moeder zal bevallen van een zoontje, neemt de opa van Finn, Finns vriendinnetje Femke en pup Wolf mee naar een hotel in het bos waar opa gaat meedoen aan een biljartwedstrijd.

Hoteleigenaresse Dora is niet dol op kinderen en honden mogen zelfs het hotel niet in. Finns opa vertelt over een kasteel dat ooit in het bos bij het hotel heeft gestaan en waarin een roofridder heeft gewoond. Is het een verzinsel of is het echt gebeurd? Finn en Femke ontvluchten, vanwege Dora, het hotel en nemen Wolf mee het bos in, daar ontdekken ze een geheimzinnig luik. Zou dat hebben behoord bij de kelder van het verdwenen kasteel? Ze komen in een mistige tunnel met vele zijgangen en raken verdwaald onder de grond. Daar ontmoeten ze het meisje Asja dat beweert dat ze de roofridder kent.

De illustraties zijn van Ivan & Ilia. Ze zijn degelijk, maar niet heel opzienbarend. Ze hebben de neiging om exact te tekenen wat Annet Jacobs al beschrijft en vullen zo het verhaal niet erg aan.
Er ontspint zich een avontuur waarbij Wolf wegraakt en de roofridder, Heer van de mist, hen met zijn grote zwaard bedreigt. Voor het verschijnsel van de ondergrondse mist heeft Annet Jacobs een originele oplossing bedacht. Hier en daar komt Het geheim van de vergeten tunnel wel erg fantastisch over. Zo is er een ondergrondse ruimte ter grootte van een stadion en zo hoog als een flatgebouw en de grond is bezaaid met stapels goud, diamanten en parels zo groot als biljartballen. Kinderen zullen daar waarschijnlijk weinig aanstoot aan nemen en smullen van dit in eenvoudige taal geschreven verhaal. Een leuk boek voor iets gevorderde lezers.

Pieter Feller

Pin It

Comments are closed.

Boek van de Week

Ontroerend en indrukwekkend

Categorie: Boek van de week, Roman

Beste mevrouw Eva – Valentijn de Heer – Uitgeverij Pluim – 190 blz. Wanneer Elias een broertje krijgt dat verstandelijk beperkt blijkt te zijn, wordt het er thuis niet leuker op. Zijn vader, die sowieso…

Boek van de week archief

20-september-2023 | Lees verder | Reageer!

Kolletje & Dirk – Koken toversokkensoep

Kolletje & Dirk – Het enige echte grote voorleesboek