Onderhoudende politieroman

3-augustus-2020 | Categorie: Thrillers & Spanning

Misleiding – Maria Adolfsson – Vertaling Elina van der Heijden – Luitingh – Sijthoff – 445 blz.

Misleiding is het eerste deel in de serie Doggerland van debutante Maria Adolfsson. Het boek krijgt het stempel “thriller” mee. Jammer dat “politieroman” door uitgeverijen niet meer wordt gebruikt, want die benaming past naadloos bij dit boek. Hoofdpersoon is inspecteur Karen Eiken Hornby, een alleenstaande vrouw van negenenveertig jaar, met een heftig verleden, dat in de loop van de roman wordt onthuld. Op de ochtend na het oesterfestival, een berucht feest op de Doggerlandeilanden, wordt Susanne Smeed, de ex-vrouw van Karens baas Jounas Smeed, in haar huis vermoord. Karen wordt op de zaak gezet omdat Jounas als ex-familielid – Susanne en hij hebben samen een dochter – van het slachtoffer de zaak natuurlijk niet kan leiden.

Beetje vervelend voor Karen is wel dat ze de nacht voor de moord in een hotel heeft doorgebracht met Jounas Smeed. Stomdronken is ze met hem meegegaan en heeft ze seks met hem gehad. Vol spijt over het gebeuren laat ze Jounas al vroeg achter in het hotel en gaat met een zware kater naar huis. Als Karen wordt aangesteld om het onderzoek te leiden, probeert ze te verdoezelen dat ze de nacht heeft doorgebracht met haar baas. Ze vindt het achteraf een grote vergissing. Jounas en zij hebben eigenlijk nooit goed met elkaar kunnen opschieten. Jounas is ook nog verdachte in de moordzaak als blijkt dat hij geen sluitend alibi heeft voor de tijd dat hij het hotel verliet en het tijdstip van de moord. Kortom Karen zit in een moeilijk parket.

De Dogger eilandengroep waar een bevolking woont met afstammelingen uit Zweden, Denemarken, Engeland en Nederland, is een verzinsel van Adolfsson. Ze besteedt veel woorden aan de beschrijving van het landschap en aan de ontwikkeling van het karakter van Karen. Misschien is dat wel noodzakelijk bij het eerste boek, zodat de lezers een goed idee krijgen van de omgeving en van Karen. Door al deze beschrijvingen komt het boek langzaam op gang en veel spanning zit er in het begin niet in. Karen werkt samen met een groep rechercheurs die allemaal een duidelijk karakter meekrijgen en die ongetwijfeld in de volgende delen zullen terugkomen.

Karen Eiken Hornby is niet zo’n sterk personage als bijvoorbeeld Kurt Wallander. Dit was natuurlijk het eerste deel en misschien is deel twee wat sneller en spannender geschreven en krijgt Karen Eiken Hornby meer inhoud. Misleiding is een onderhoudende politieroman die de laatste honderd bladzijden vaart en spanning krijgt. In elk geval is de ontknoping heel verrassend.

Pieter Feller

Pin It

Comments are closed.

Boek van de Week

Ontroerend en indrukwekkend

Categorie: Boek van de week, Roman

Beste mevrouw Eva – Valentijn de Heer – Uitgeverij Pluim – 190 blz. Wanneer Elias een broertje krijgt dat verstandelijk beperkt blijkt te zijn, wordt het er thuis niet leuker op. Zijn vader, die sowieso…

Boek van de week archief

20-september-2023 | Lees verder | Reageer!

Kolletje & Dirk – Koken toversokkensoep

Kolletje & Dirk – Het enige echte grote voorleesboek