Online is niets wat het lijkt…

5-juli-2016 | Categorie: Jeugdboeken

Vijftien – Marlies Slegers – Luitingh-Sijthoff – 223 blz.

VIjftienElena is vijftien jaar en voelt zich na de dood van haar vader eenzaam en onbegrepen. Voor een meisje als zij zit de online wereld vol gevaren, omdat ze dan een makkelijke prooi zijn voor mensen die kwaad willen. Zo denkt Elena te chatten met Tim van zeventien jaar, die ze op een zomerfestival ontmoet zou hebben. Maar hij blijkt Mark te heten en halverwege de veertig te zijn. Als ze daar achter komt, zit ze al diep in zijn val en zal ze steeds verder moeten gaan. Zeker als ze haar zusje wil beschermen…

Het boek bevat drie perspectieven; Elena, Tim/Mark en later ook Job. De hoofdstukken die vanuit Marks perspectief geschreven zijn, geven een beeld van de werk- en denkwijze van een oudere man die uit is op seks met jonge meisjes.

Ook als lezer trap je in die val. Je weet dat die Tim geen oprechte jongen is, maar toch voelt het in het begin niet zo. Over Job zijn rol in dit verhaal kan ik weinig schrijven zonder verrassingen te verklappen. Zijn rol is verbluffend goed bedacht door schrijfster Marlies Slegers. Huiveringwekkend, dat ook wel.

Na het beklemmende boek Onderhuids waren mijn verwachtingen hoog gespannen. Vijftien heeft duidelijk minder indruk achtergelaten. Dit verhaal kruipt niet onder je huid, het laat je gemakkelijker los.

Vijftien is een eenvoudig leesbaar meidenboek, dat rustig begint alsof het een lovestory betreft, maar naar het eind toe toch erg spannend wordt. Hier en daar zit een ‘oh, iets te toevallig misschien?’-gebeurtenis, maar dat zullen jonge lezers wellicht anders ervaren. Het doet echter niets af aan de boodschap: op het internet kan iedereen zich héél anders voordoen dan hij of zij in werkelijkheid is. Oftewel, op internet kan iemand een nieuwe wereld rondom zichzelf scheppen.

Lekker boek voor de vakantie! Uitstekend boek om zaken als social media en hoe daarmee om te gaan bespreekbaar te maken.

Nelly Hofman

Pin It

Comments are closed.

Boek van de Week

Tot het uiterste gaan om wraak te nemen

Categorie: Boek van de week, Thrillers & Spanning

Vlijmscherpe tranen – S.A. Cosby – The House of Books – 334 blz. Ike Randolph heeft een crimineel verleden, maar sinds hij 15 jaar geleden uit de gevangenis is ontslagen, is hij niet meer in…

Boek van de week archief

27-mei-2023 | Lees verder | Reageer!

Kolletje & Dirk – Groene vingers

Kolletje & Dirk – Het enige echte grote voorleesboek van Kolletje & Dirk