Onrust in een serviceflat

15-december-2017 | Categorie: Thrillers & Spanning

Het Icoon – Peter J.L.M. Bernink – Palmslag – 326 blz.

Peter J.L.M. Bernink ( 1944) is na zijn studie Geneeskunde gepromoveerd en cardioloog geworden. Hij heeft ruim dertig jaar in het Martiniziekenhuis te Groningen gewerkt en debuteerde in 2014 met zijn eerste thriller Geen weg terug. Het Icoon is zijn vierde thriller.

In Het Icoon beheert de familie Zeelen luxe wooncomplexen voor ouderen. Morgenschittering is de grootste, op de Martinitoren na , zelfs het hoogste gebouw van Groningen. Het wordt daarom ook ‘Het Icoon’ genoemd. Vermogende mensen willen er maar al te graag wonen en hebben daar veel voor over. De mensen die er al wonen worden door de familie Zeelen onder druk gezet in de hoop dat ze zullen vertrekken en plaats te maken voor nieuwe huurders die een pak geld meenemen. Het leven wordt er niet prettiger op, als een van de bewoners zelfmoord pleegt, een ongeluk plaatsvindt met twee doden en zelfs de directrice de dood vindt. Hoofdinspecteur Kuitert probeert samen met oud-hoofdinspecteur Popma de waarheid te ontrafelen en de dader te vinden.

Wat weer een heerlijke thriller uit de pen van Bernink. Voor degenen die zijn vorige boeken hebben gelezen, zal het een feest van herkenning zijn. Hij heeft een prettige vertelstijl, goede spanningsopbouw en speelt leuk met de tijd. Als eerste is er de vermoorde directrice, en vervolgens duiken we jaren terug in de tijd en lees je hoe het zo ver heeft kunnen komen. De verteller heeft een beetje een sarcastische inslag en is alwetend. Hierdoor worden hoofdstukken af en toe met een knipoog afgesloten. Opmerkingen zoals ‘daar zullen ze spijt van krijgen’ als een personage een bepaalde actie uitvoert, maakt de lezer nieuwsgierig en alert.

Mocht het boek je kennismaking zijn met deze schrijver dan zal het je zeker niet teleurstellen. Het heeft alle elementen voor een goede politiethriller in huis. Je wordt als lezer, net als de politie af en toe eens flink op het verkeerde been gezet, je blijft geboeid van begin tot het einde in een vlotlezend verhaal. Terugkerend in de verhalen zijn bepaalde hoofdpersonages, maar de boeken zijn stuk voor stuk goed los te lezen.

Zelf heb ik alle vier de thrillers van deze schrijver mogen lezen. De voorspelbaarheid in zijn eerste boek is niet terug te vinden in zijn andere werk. Het Icoon is een prima bewijs dat er goede thrillerschrijvers zijn van Nederlandse bodem. Berninks verhalen worden steeds beter en ik kan niet wachten op zijn volgende boek.

Conny Schelvis

Pin It

Comments are closed.

Boek van de Week

Tot het uiterste gaan om wraak te nemen

Categorie: Boek van de week, Thrillers & Spanning

Vlijmscherpe tranen – S.A. Cosby – The House of Books – 334 blz. Ike Randolph heeft een crimineel verleden, maar sinds hij 15 jaar geleden uit de gevangenis is ontslagen, is hij niet meer in…

Boek van de week archief

27-mei-2023 | Lees verder | Reageer!

Kolletje & Dirk – Groene vingers

Kolletje & Dirk – Het enige echte grote voorleesboek van Kolletje & Dirk