Oorlog op het Engelse platteland

4-februari-2017 | Categorie: Jeugdboeken

De oorlog die mijn leven redde – Kimberly Brubaker Bradley – Vertaling Ernst Bergboer – Callenbach – 288 blz.

Kimberley Brubaker Bradley is een New York Times bestsellerauteur en heeft al diverse jeugdboeken op haar naam staan. Met het boek De oorlog die mijn leven redde vertelt ze het verhaal van Jamie en Ada op het Engelse plattenland tijdens de Tweede Wereldoorlog.

Het verhaal begint in 1939. Ada is negen jaar en woont met haar moeder en broertje Jamie van zes in een eenkamerappartement in Londen. Ze leven in armoede en haar moeder houdt Anna binnen vanwege haar klompvoet. Ze mag de deur niet uit en wordt mishandeld. Veel kinderen worden geëvacueerd vanuit Londen naar het platteland. Als Jamie ook wordt geëvacueerd vlucht Ada met hem mee.

Daar aangekomen staan ze niet op de lijst en worden ze ondergebracht bij Susan Smith die deze verplichting als een zware last ziet, maar toch op zich neemt. Ada leeft op. Ze leert lezen en schrijven, paardrijden en hoe het is als iemand om je geeft. Ada wordt zelfs meegenomen naar een arts om te kijken of er wat aan haar voet kan worden gedaan. Voor deze operatie heeft ze echter toestemming nodig van haar moeder. Susan besluit haar te schrijven en de reactie van haar moeder zal uitwijzen hoe haar toekomst er uit gaat zien.

De schrijfster weet heel beeldend de situatie op het Engelse platteland te beschrijven, terwijl ze het verhaal heel eenvoudig en sober weet te houden. De armoede en erbarmelijke omstandigheden waar de kinderen in wonen bij hun moeder en de grote contrasten met het platteland waar ze terecht komen. De verwondering van Ada die bijvoorbeeld nog nooit op een toilet heeft gezeten (weggestopt met een emmer in het appartement bij haar moeder) en van beide kinderen op de badkamer met waterleiding bij Susan. Zelf de eerste keer dat Ada de grassprietjes onder haar voeten voelt is zo beschreven dat je bijna het gras zelf kan voelen. Maar ook de kracht en het doorzettingsvermogen van Ada is mooi verwoord. De titel spreekt voor zich. Dankzij de oorlog wordt Ada gered van haar uitzichtloze bestaan bij haar moeder en kan ze zich verwonderen over het leven.

Het verhaal is heel toegankelijk. Qua taalgebruik is het geschikt voor lezers vanaf ongeveer tien jaar, maar ook voor volwassenen is het boeiend om te lezen tot de laatste bladzijde.

Conny Schelvis

Pin It

Comments are closed.

Boek van de Week

Ontroerend en indrukwekkend

Categorie: Boek van de week, Roman

Beste mevrouw Eva – Valentijn de Heer – Uitgeverij Pluim – 190 blz. Wanneer Elias een broertje krijgt dat verstandelijk beperkt blijkt te zijn, wordt het er thuis niet leuker op. Zijn vader, die sowieso…

Boek van de week archief

20-september-2023 | Lees verder | Reageer!

Kolletje & Dirk – Koken toversokkensoep

Kolletje & Dirk – Het enige echte grote voorleesboek