Op ieder potje past een dekseltje

16-juni-2015 | Categorie: Roman

Thuisgekomen – Geertrude Verweij –– Ellessy Relax – 197 blz.

ThuisgekomenStella heeft een groot huis en ernstige geldzorgen. Berend zit er warmpjes bij, maar heeft vijf kinderen onder zijn hoede en een veel te kleine flat. Stella’s vriendin Mona heeft bedacht dat het een heel goed idee is om Stella en Berend daarom te koppelen, al is het alleen op zakelijke basis. Stella ziet het eerst helemaal niet zitten, maar na haar kennismaking met Berend is ze al gauw om: het geld is te belangrijk om te laten schieten. Ze maken kennis met elkaar en al snel trekt Berend met de kinderen bij Stella in. Hij zorgt voor de kleine reparaties en het onderhoud van het oude huis en Stella zorgt voor de kinderen. Ze leren elkaar kennen, weten van elkaars zorgen en achtergrond en proberen er het beste van te maken.

Dan komt er ineens een donkere wolk over het samengestelde zogenaamde gezin: Is de man, die telkens op straat staat te kijken naar Stella’s huis werkelijk haar vermiste echtgenoot? En waarom wil Berends zus haar drie kinderen, waar Berend op past, ineens terug, nu ze genezen is verklaard.

Geertrude Verweij heeft met deze hoofdpersonen een warm (zogenaamd) gezin neergeschreven. Je krijgt een warm gevoel, als je de woonkamer van Stella in gedachten voor je ziet. Een no-nonsense vrouw is ze, die zonder poespas haar leven leeft. De hoofdpersonen vormen een fijne lijn in Thuisgekomen. Het stukje over de zus van Berend is wel abrupt en een beetje voor de hand liggend, maar soit, dat mag. Het stukje over de onbekende man is leuk gevonden.

Kortom: Thuisgekomen is een heerlijke roman, die je even meeneemt naar een situatie, die je in gedachten meteen al graag wilt oplossen, maar die je eerst meeneemt over hobbels, voor het (toch wel een beetje verrassende) einde komt.

Kirstin Rozema

Pin It

Comments are closed.

Boek van de Week

Gestolde nieuwsgierigheid

Categorie: Boek van de week, Geschiedenis, Non-fictie

Kaarten die geschiedenis schreven. 1000 jaar geschiedenis in 100 kaarten – Martijn Storms (red.) –– Lannoo – 432 blz. Ongeveer 120.000 kaarten, 5.000 atlassen en 25.000 topografische prenten en tekeningen. Dit is de indrukwekkende cartografische…

Boek van de week archief

23-januari-2023 | Lees verder | Reageer!