Op zoek naar de sfeer van het verleden

Op een zonnige, warme meidag in 1967 kwam Esther Teunissen ter wereld in Nijmegen, de oudste stad van Nederland. Na het voltooien van haar studie beleidswetenschappen verruilde ze Nijmegen voor Den Haag. Teunissen (1967) werkt als bestuursadviseur voor verschillende burgemeesters. Op weg naar haar werk fietst ze dagelijks langs Gevangenpoort en Binnenhof, de plekken die als inspiratie dienden voor Duimkruid. Goede Nederlandstalige historische thrillers zijn nogal zeldzaam. Veelal is de Gouden Eeuw een favoriet tijdperk. Verrassend genoeg bleek deze thriller zich in 1525 af te spelen. Het boek ademt de tijd waarin de gebeurtenissen zich voltrekken. Ook aan historische feiten is geen afbreuk gedaan. De personages komen over als echte personen. Wie is de debutant van deze intrigerende thriller. Esther wilde best een aantal vragen beantwoorden, zodat u daar achter kunt komen.

Dat Duimkruid je schrijversdebuut is, zoals de achterflap zegt, klopt niet helemaal, want ruim tien jaar geleden …

Ik heb eerder een non-fictie boekje geschreven: Let op voor vallende kokosnoten. Het is een boekje met een knipoog naar vragen die je jezelf kan stellen op reis. In totaal zijn er meer dan 100 vragen in opgenomen. Na lezing weet je bijvoorbeeld hoe je je mond kunt blussen na het eten van hete pepers, wat de makkelijkste taal ter wereld is, hoe krekels lawaai maken en waarom Chinezen de R niet kunnen uitspreken.

Wat was je inspiratie voor dat boekje?

Ik heb veel gereisd in mijn leven en met enige regelmaat borrelde er dan vragen op waarop ik het antwoord niet had. Ik begon de vragen op te schrijven en de antwoorden daarop te verzamelen. Daaruit ontstond dit boekje.

Maar dat het nu in de ramsj ligt, is dat niet deprimerend?

Het was een leuk cadeauboekje dat je aan een reiziger of vakantieganger cadeau kon geven. Het werd echter als hardcover voor bijna 20 euro in de markt gezet. Dat was het niet waard volgens mij. Het is nog steeds bij bol.com te krijgen voor 5 euro en dat vind ik prima. Het was een grappig boekje dat ik in een paar maanden tijd heb geschreven. Er lag niet mijn ziel en zaligheid in. Dat is bij Duimkruid wel anders.

Toch heb je besloten opnieuw te gaan schrijven. Ditmaal een historische thriller. Hoe is die ommezwaai tot stand gekomen?

De behoefte aan schrijven bleef, maar het duurde een tijd voor ik de moed had om aan een roman te beginnen. Met het motto van Pippi Langkous in mijn achterhoofd: ‘Ik heb het nog nooit gedaan, dus ik denk dat ik het wel kan,’ begon ik met het schrijven van fictie. Aangezien ik nog nooit een fictief verhaal had geschreven leek het me een goed idee om eerst maar eens een schrijfcursus te volgen.

Als Nijmeegse heb je jouw geboorteplaats verruild voor Den Haag. Waarom?

Ik kwam naar Den Haag voor werk en daarna wilde ik niet meer weg.

Wat heeft Den Haag dan voor jou, wat andere plaatsen niet hebben?

Den Haag is geen gewone stad en zal het ook nooit worden. Alles draagt bij aan de status van wereldstad en tegelijkertijd is elke buurt een op zichzelf staand dorp. Een stad waar de minister-president op de fiets passeert en de koning op straat loopt. De pers, de politiek en de wereldbevolking volgen de stad op de voet. Den Haag is een stad die dagelijks de voorpagina haalt, maar waarvan maar weinig mensen de geschiedenis kennen. Den Haag zit boordevol verhalen, juist ook over vroeger. Het heeft een rijke historie die mij enorm aanspreekt. Het gebied waar het Binnenhof kwam, werd al rond 1230 aangekocht door de graven van Holland en door hen gebruikt als bestuurscentrum. Na al die jaren is het nog steeds het bestuurscentrum van Nederland.

Je bent, voor zover ik weet, geen historica. Dat betekent dat je veel historisch onderzoek voor je boek hebt moeten doen. Hoe is dat verlopen?

Ruim vier jaar geleden tijdens de schrijfcursus kreeg ik het idee voor mijn boek: een historische thriller die zich zou afspelen rond het Binnenhof. De plaatsen van handeling waren raadszalen, martelkamers, badhuizen en louche herbergen. Ik vond het uitermate belangrijk dat ik de sfeer uit die tijd goed zou pakken en het een realistische weergave van die tijd werd. Het was bijzonder leuk om in allerlei boeken te grasduinen over de geschiedenis van Den Haag. Ik ben nieuwsgierig en wil graag dingen weten, dus als ik eenmaal een onderwerp te pakken heb dat mij boeit dan moet de onderste steen boven.

Hoe ben je bij Uitgeverij Prometheus terechtgekomen en begeleid?

Ik besloot mijn manuscript in eerste instantie naar slechts één uitgever te sturen: Prometheus, een uitgever met een goede reputatie Twee weken later lieten ze me weten dat ze Duimkruid graag wilden uitgeven. Ik heb nog een en ander moeten sleutelen aan het boek voordat het echt af was. Ik ben daarbij prima begeleid door een goede redacteur, die mij precies liet zien waar er nog verbeteringen aangebracht konden worden. Op 2 mei, bijna een jaar later, was de boekpresentatie en daarna volgde het spannende afwachten: hoe zou het met de verkoop gaan?

Hoe zijn de personages in je boek tot stand gekomen?

Pfff, dat vind ik een moeilijke vraag. Ik wilde in ieder geval dat de vrouwelijke hoofdpersoon een baan zou hebben met eigen verantwoordelijkheid. Die waren er in die tijd nauwelijks voor vrouwen, maar een vroedvrouw paste wel in dat beeld. Ook interessant vanwege de symboliek: zij helpt het leven geboren te worden terwijl ze de dood van haar zoon probeert te voorkomen. Voor de andere hoofdpersonen was het van belang dat zij bestuurlijke macht hadden in de Haagse slangenkuil. In die tijd kom je dan al snel uit bij raadsheren en de aanklager van het Hof van Holland.

Heb je zelf nog favoriete schrijvers en/of boeken en hebben die je beïnvloed?

Onbewust ben ik vast beïnvloed door alle boeken die ik ooit gelezen heb, maar een favoriete schrijver heb ik niet. Schrijvers die ik bewonder zijn bijvoorbeeld Dave Eggers, Oliver Sacks, Gabriel Garcia Marquez, Isabel Allende en Khaled Hosseini. Mijn favoriete kinderboek was Kruistocht in spijkerbroek. Knap hoe Thea Beckman de geschiedenis tot leven kon brengen. Qua spanning kan wat mij betreft niemand tippen aan de boeken van Stephen King, hoewel ik de Millennium trilogie ook fantastisch vond.

Hoe zijn de reacties op Duimkruid tot nu toe?

Ik heb gelukkig goede recensies gekregen waaronder die in De Telegraaf die schreef: ‘Haar beschrijvingen van het 16e-eeuwse Den Haag zijn geweldig: je ruikt het, je voelt het, je hoort het. Haar karaktertekeningen overtuigen evenzeer. Misschien wel de sterkste kant van dit debuut is het fraaie taalgebruik’. Dat is uiteraard heel fijn om te lezen. Daarnaast hoor ik enthousiaste reacties terug van mensen die het boek gelezen hebben. Aan de andere kant zullen lezers die het boek minder vinden dat waarschijnlijk niet aan mij laten weten.

Kun je alvast een tipje oplichten over het nieuwe boek dat je aan het schrijven bent?

Het wordt wederom een historische thriller. Ditmaal speelt het verhaal zich af in en rond het rampjaar 1672. De moord op de gebroeders De Witt zal daarin een rol spelen. De ik-persoon is de knecht van een chirurgijn.

Denk je niet dat er over dat onderwerp de nodige ‘concurrentie’ zal zijn; zoals de Musch trilogie van Jean-Marc van Tol?

Nee, dit wordt een heel ander soort boek. In plaats van de literaire non-fictie van Van Tol, wordt dit weer een echte historische thriller, alhoewel ik er wat minder fictionele karakters en wat meer echte personen van plan ben in te verwerken.

Zijn er, buiten mijn vragen, nog zaken die je graag aan de lezer wilt vertellen?

Als iemand meer over mij of mijn schrijfsels (waaronder blogs over Den Haag) wil weten dan ben ik te vinden op mijn website.

Vragen: Kees de Kievid
Foto auteur beschikbaar gesteld door Esther Teunissen

Andere recensies

Vrouwen rondom Johan de Witt – Samenstelling: Ineke Huysman en Roosje Peeters – Uitgevrij Catullus – 344 blz. Robert Fruin, Gerhard Willem Kernkamp (alleen deel 1) en Nicolas Japikse publiceerden van 1906 tot 1919 een zesdelige bronneneditie: Brieven aan en Brieven van Johan de...
Lees verder Categorie: Boek van de week, Geschiedenis, Non-fictie
| Reageer!
Kom binnen! Theater lezen over thuis РIneke Kraijo en Marlies Verhelst РIllustraties: Marja Meijer РGottmer Р120 blz. Wat een verrassende serie die door uitgeverij Gottmer uitgegeven wordt. Ik had er eerlijk gezegd nog nooit ̩̩n ingekeken, omdat ik geen recensies...
Lees verder Categorie: Kinderboeken
| Reageer!
Op de vriendschap – Milla Shan – Vertaling: Siska Goeminne – Illustraties: Frank Daenen – De Eenhoorn – 32 blz. Een vriendje hebben is voor de meeste kinderen belangrijk. In dit prachtige prentenboek wordt op een speelse manier verteld en getekend over het ontstaan...
Lees verder Categorie: Prentenboek
| Reageer!