Op zoek naar jezelf

14-augustus-2019 | Categorie: Young Adult

De derde persoon – Matthew Quick – Vertaling Ineke Lenting – Lemniscaat – 221 blz.

Matthew Quick (kortweg Q) zegde zijn baan als docent Amerikaanse literatuur op om zelf schrijver te worden. Hij veroverde de wereld met The Silver Linings Playbook, en sindsdien zijn zijn boeken met onweerstaanbare, kwetsbare hoofdpersonen in meer dan dertig talen uitgegeven. Bij Lemniscaat verschenen onder meer Liefde kan mislukken en Boy 21.

De derde persoon: Nanette lijkt de ideale schoondochter: uitmuntende studente, liefhebbende dochter, topatlete. Maar dan krijgt ze van haar docent een boek te lezen: de inmiddels niet meer te verkrijgen cultklassieker The Bubblegum Reaper. Het boek zet Nanettes leven op z’n kop. Ze gaat op zoek naar de schrijver, Nigel Booker, die leeft als een kluizenaar, en weet zijn vertrouwen te winnen. In dat proces wordt ze verliefd op een getroebleerde dichter, Alex, én probeert ze erachter te komen wie ze nu écht is – en wie ze alleen maar pretendeert te zijn, omdat dat nu eenmaal van haar wordt verwacht.

De derde persoon gaat kort gezegd over een tiener die op zoek is naar wie ze is, en dat gaat met horten en stoten. Ze is altijd druk bezig geweest met het zijn wat mensen van haar verwachten, maar na het lezen van een bijzonder boek, slaat ze een heel ander pad in. Helaas helpt het rebelleren haar ook niet verder. Wanneer haar therapeute met een onorthodoxe oplossing komt, lijkt alles op z’n plaats te vallen. Maar ook dat blijkt niks te zijn voor Nanette. Daarbij gaat het ook over de kracht die een boek kan hebben: een goed boek blijft je bij, een goed boek helpt je nieuwe dingen inzien, een goed boek helpt je jezelf te ontwikkelen tot een ander (beter?) mens.

Het leven van een tiener gaat niet altijd over rozen, en auteur Matthew Quick weet dat keer of keer knap neer te zetten. Hij gaat onderwerpen als liefde, familie en onzekerheden niet uit te weg, maar valt ze frontaal aan. Het boek is zo geschreven dat je je als lezer makkelijk kunt inleven in Nanette. Je voelt alles wat zij voelt, en hoopt met heel je hart dat het goed komt met haar.

Felice Beekhuis

Pin It

Comments are closed.

Boek van de Week

Tot het uiterste gaan om wraak te nemen

Categorie: Boek van de week, Thrillers & Spanning

Vlijmscherpe tranen – S.A. Cosby – The House of Books – 334 blz. Ike Randolph heeft een crimineel verleden, maar sinds hij 15 jaar geleden uit de gevangenis is ontslagen, is hij niet meer in…

Boek van de week archief

27-mei-2023 | Lees verder | Reageer!

Kolletje & Dirk – Groene vingers

Kolletje & Dirk – Het enige echte grote voorleesboek van Kolletje & Dirk