Opgroeien met een droom in communistisch Roemenië

19-december-2015 | Categorie: Young Adult

IJzeren vogels – Michelle Andon – Zilverspoor – 203 blz.

IJzeren vogels1Michelle Andon is een pseudoniem van Mihaela Andonoaei (1969). Ze is geboren in Roemenië, maar woont sinds 2000 in Nederland. Andon was al op hele jonge leeftijd geïnteresseerd in schrijven en literatuur. Op veertienjarige leeftijd publiceerde ze gedichten en later schreef ze journalistieke teksten voor diverse Roemeense tijdschriften en kranten. Een paar jaar nadat ze naar Nederland kwam, pakte ze haar passie weer op, in de nieuw geleerde taal. Haar debuutroman IJzeren vogels ligt haar na aan het hart, omdat het boek gebaseerd is op haar eigen ervaringen en die van haar landgenoten.

Roemenië 1976. De klauwen van het communisme grijpen steeds dieper in op het dagelijks leven van het Roemeense volk. Clara Medeleanu, een meisje dat met haar grootouders op het nog redelijk onaangeroerde platteland woont, droomt over een toekomst als piloot. In een cultuur waarin de rechten van de vrouwen, eveneens als de rechten van de vrouw, evenals de rechten van de mens over het algemeen, niet erkend worden, is haar droom zo goed als onbereikbaar. Daar komt Clara snel achter wanneer ze naar de hoofdstad verhuist, want niets is wat het lijkt. Hoe overleef je in een wereld waar bedrog en egoïsme regeren en waar niemand de situatie lijkt te veranderen? Wat voor invloed heeft het communisme werkelijk op de geest van kinderen en volwassenen?

De schrijfstijl laat hier en daar nog wel iets te wensen over. Het grootste gedeelte van het verhaal leest wel lekker weg. Maar sommige zinnen moest ik twee keer lezen, en dan leken ze nog niet helemaal te kloppen. Dit is jammer. Af en toe is het storend, maar het interessante onderwerp maakt veel goed.

Het verhaal begint met een hele jonge Clara, en we kijken met haar mee op de weg naar volwassenheid. Clara is een lief meisje, met een bijzondere droom. Het is een coming of age-boek in een interessante setting: communistisch Roemenië. Deze situatie heeft invloed op Clara’s persoonlijke worstelingen, en de persoonlijke worstelingen hebben invloed op haar beleving van de situatie. Het verhaal zit prima in elkaar. Met Clara als rode draad krijgen we een beeld van het Roemenië van toen.

Felice Beekhuis

Pin It

Comments are closed.

Boek van de Week

Kunst in gevaar

Categorie: Boek van de week, Thrillers & Spanning

Moederweelde – Hetty Kleinloog – Marmer – 316 blz Amanda Nelom, directeur van het Rijksmuseum in Amsterdam, laat aan Lisa en Kat Kauffmann het schilderij van Rembrandt, Paulus als apostel, zien. Het is nauwelijks nog…

Boek van de week archief

18-maart-2023 | Lees verder | Reageer!

Kolletje & Dirk – Groene vingers

Kolletje tovert verhalen