Opmerkelijke vrouwen en meisjes

6-december-2018 | Categorie: Non-fictie, Young Adult

Heldinnen – vijftig vrouwen die weten wat ze willen – Janny van der Molen – illustraties van studenten diverse kunstopleidingen – Ploegsma – 168 blz.

Van Florence Nightingale tot Floortje Dessing, van Hannie Schaft tot Koningin Maxima. In dit boek vijftig verhalen over vrouwen die door de eeuwen heen hun sporen hebben verdiend, of die zijn opgevallen door hun moed en dadenkracht. Bekende en onbekende vrouwen uit onder andere de sport, wetenschap, kunst en politiek.

Ook het fascinerende verhaal van Alexine Tinne, die in de tweede helft van de negentiende eeuw samen met haar moeder door gebiedsdelen trok waar nog nooit een blanke vrouw was geweest. En dat met een karavaan waarin niet alleen proviand en kleding werd meegesjouwd, maar ook bedden, beddengoed, tafels, stoelen, servies – de hele mikmak. Niet dat alle meisjes en vrouwen uit dit boek allemaal zo’n glorieus leven hadden of hebben. Floortje Dessing moet soms heel wat reisellende doorstaan voordat ze op de plaats van bestemming is, koningin Maxima kan dan wel beroemd en geliefd zijn, ze leeft wel in een gouden kooi, en Alexine Tinne kwam niet op een erg zachtzinnige wijze aan haar einde.

Wat alle vrouwen uit dit boek met elkaar gemeen hebben, is hun doorzettingsvermogen, kracht, eigengereidheid en visie. Het is daarom ook fijn dat Janny van der Molen niet alleen gekozen heeft voor verhalen uit het verleden, maar dat ze ook hedendaagse vrouwen opvoert.
Niet alle namen deden bij mij trouwens belletjes rinkelen. Koningin Boudica: nooit van gehoord. Maggi Doyne: geen idee. Muzoon Almellehan: uhm… Maria Sibylla Marian: wie? Voor mij maakten deze namen het boek juist extra aantrekkelijk. Zo kijk je nog eens verder dan je neus lang is, en leer je nieuwe werelden kennen.

De begeleidende illustraties zijn gemaakt door studenten van drie verschillende kunstopleidingen. De ene illustratie kon me meer bekoren dan de andere. Zonder de andere illustratoren te kort te doen, vond ik de plaat bij Anne Frank mooi ingetogen, die bij Aletta Jacobs bijzonder van vormgeving en die bij schilderes Judith Leyster een originele variant op het bekende zelfportret. Wel jammer dat de namen van de illustratoren niet ergens op de betreffende pagina’s staan en alleen achterin het boek worden vermeld. En als ik dan toch bij de kritische noten ben aanbeland: een boek over heldinnen, met een geïllustreerde lichtblauwe losse omslag, en onder dat omslag dezelfde cover in roze? Au. De omslagillustratie vind ik sowieso niet handig gekozen; dat had in verband met het onderwerp wel een wat minder rommelig en krachtiger beeld mogen zijn.

Desalniettemin is Heldinnen een fijn en leerzaam boek over vrouwen en meisjes die ons kunnen inspireren en waar we ons, ieder op onze eigen manier, aan kunnen spiegelen. En met ‘ons’ bedoel ik ook jongens en mannen.

Tiny Fisscher

Pin It

Comments are closed.

Boek van de Week

Tot het uiterste gaan om wraak te nemen

Categorie: Boek van de week, Thrillers & Spanning

Vlijmscherpe tranen – S.A. Cosby – The House of Books – 334 blz. Ike Randolph heeft een crimineel verleden, maar sinds hij 15 jaar geleden uit de gevangenis is ontslagen, is hij niet meer in…

Boek van de week archief

27-mei-2023 | Lees verder | Reageer!

Kolletje & Dirk – Groene vingers

Kolletje & Dirk – Het enige echte grote voorleesboek van Kolletje & Dirk