Origineel prentenboek met prachtige foto’s

27-februari-2015 | Categorie: Prentenboek

De avontuurlijke reis van Joep, Pera en Pim – Clarisse van Veen – Rubinstein – 51 blz.

joep en peraAan het einde van de zomer worden de peren geoogst. In een fruitkistje achterin een groentewinkel zijn twee peren blijven liggen: Joep en Pera. Niemand wil ze hebben. Samen besluiten ze te vluchten, voordat de groenteboer perensap van ze maakt. Ze willen terug naar de boomgaard waar ze vandaan komen. Als de kust veilig is, klauteren ze uit hun kist en begint hun lange avontuurlijke reis. Onderweg ontmoeten Joep en Pera vele boeiende personen, maar leren ze ook elkaar door en door kennen en worden verliefd. Pim wordt geboren en het drietal trekt verder. Zullen ze hun oude vertrouwde boomgaard ooit terugvinden?

Toen ik voor het eers hoorde over dit prentenboek met peren als hoofdpersonen, had ik zo mijn twijfels. Maar mijn twijfels bleken achteraf zeer onterecht! In plaats van het eerste labeltje dat ik het boek eerst gaf, ‘apart’, noem ik het nu liever ‘origineel’. Een verhaal rondom twee (en later drie) peren is een gewaagde keuze, maar heeft voor Van Veen goed uitgepakt.

Het zijn vooral de foto’s in dit prentenboek die de show stelen. In plaats van tekeningen, heeft Clarisse van Veen alle taferelen in het echt gemaakt en gefotografeerd. Dit geeft een levensecht beeld van de Joep en Pera. De plaatjes zijn daardoor soms gewoonweg vertederend, zoals de foto waarop Joep zijn hoofd legt op de zwangere buik van Pera. Maar andere plaatjes zijn juist weer grappig, bijvoorbeeld de kleding en de omgeving van de landloper of het brilletje van oude vriend Bart.

Voor ik aan De avontuurlijke reis van Joep, Pera en Pim begon had ik nooit gedacht ooit nog eens met peren mee te kunnen leven. Maar nu weet ik wel beter.

Felice Beekhuis

Pin It

Comments are closed.

Boek van de Week

Een licht boek over kanker

Categorie: Boek van de week, Columns & Korte verhalen, Mens & Maatschappij

Bijna iedereen heeft kanker – Saskia Maaskant – Davidsfonds – 271 blz. Saskia Maaskant debuteerde in 2011 met de jeugdroman De verteller van Beorga. Deze en de twee volgende jeugdromans werden bekroond met verschillende…

Boek van de week archief

6-januari-2023 | Lees verder | Reageer!