Overleven na hersenletsel

29-december-2013 | Categorie: Lichte literatuur

Lichtvoetig – Greetje van den Berg – Kok-VCL serie – 224 blz.

lichtvoetigIn de roman Lichtvoetig van Greetje van den Berg wordt het verhaal beschreven van Peter en Larissa. Het leven lijkt hun toe te lachen, ze hebben een goed lopende modezaak, een gelukkig getrouwde dochter, die net verteld heeft dat ze zwanger is en een goed huwelijk. Als ze samen op vakantie zijn in Spanje raken ze betrokken bij een ernstig ongeluk en beiden worden opgenomen in het ziekenhuis. Larissa is licht gewond, maar Peter blijkt ernstig hersenletsel te hebben opgelopen. Terug in Nederland gaat Peter naar een revalidatiecentrum en Larissa zorgt voor hem als hij de weekenden thuis is. Ook zorgt ze voor hun winkel en stelt een vervanger voor Peter aan. Bij deze man, Ludo, kan ze haar zorgen kwijt en langzamerhand lijkt het of hun wederzijdse gevoelens groeien. Larissa moet moeilijke keuzes maken, Peter is niet meer de man die hij was, maar is Ludo alleen de plaatsvervanger in de winkel?

Greetje van den Berg weet in dit boek haarfijn de gevoelens van de verschillende hoofdpersonen te beschrijven. Niet alleen Larissa’s gevoelens ten opzichte van haar man die zo veranderd is sinds zijn ongeluk, maar ook haar gevoelens voor Ludo. Daarnaast zie je de worsteling van Peter, zijn moeite met zijn gebrekkige lichaam, dat niet meer doet wat hij wil en de acceptatie hiervan. En de gevoelens van hun dochter, die net is bevallen. Ze is al een deel van haar vader kwijt en zal ze ook haar moeder hierdoor verliezen? Zal ze dan toch voor de zaak van haar ouders moeten kiezen, nu alles zo anders loopt dan verwacht? Tenslotte Ludo’s kant, een zorgzame man, die op latere leeftijd zijn liefde gevonden lijkt te hebben. Door de verweving van de verschillende verhallijnen weet de schrijfster een zeer treffend beeld neer te zetten wat een ongeluk, en de gevolgen hiervan, een gezin en zijn omgeving kan aandoen. Hoe ga je om met de onmogelijkheden en de mogelijkheden die het leven je nog biedt? Ga je verder of blijf je stilstaan. Als je dan verder gaat, hoe doe je dat dan?
Indringende roman, zonder ergens sentimenteel te worden.

Jeanine Notten

Pin It

Comments are closed.

Boek van de Week

Tot het uiterste gaan om wraak te nemen

Categorie: Boek van de week, Thrillers & Spanning

Vlijmscherpe tranen – S.A. Cosby – The House of Books – 334 blz. Ike Randolph heeft een crimineel verleden, maar sinds hij 15 jaar geleden uit de gevangenis is ontslagen, is hij niet meer in…

Boek van de week archief

27-mei-2023 | Lees verder | Reageer!

Kolletje & Dirk – Groene vingers

Kolletje & Dirk – Het enige echte grote voorleesboek van Kolletje & Dirk