Overnieuw, terug naar start!

28-juli-2013 | Categorie: Jeugdboeken

Tijdrovers – Tanja de Jonge – Uitgeverij Holland – 160 blz.

TijdroversAls de moeder van Siem en Marit op een middag met haar zus naar het ziekenhuis moet, vraagt ze Siem een paar uur een oogje op Marit te houden. Ze vindt het niet prettig dat het jonge meisje de hele middag alleen thuis is. Met veel gemopper en geprotesteer stemt Siem in. Hij heeft er helemaal geen zin in. Hij bedenkt dan ook een geweldig plan, waardoor ze alle twee hun eigen gang kunnen gaan zonder dat hun moeder het merkt. Marit stemt in met het plan. Er kan niets fout gaan, als ze maar zorgt dat ze om vijf uur thuis is. Zij vertrekt en Siem gaat met zijn vrienden voetballen.

Hij is keurig op tijd thuis, maar van Marit ontbreekt ieder spoor. Wanneer moeder thuiskomt, vertelt hij haar een verzinsel , maar na een tijdje valt hij door de mand. Marit is verdwenen. De politie wordt ingeschakeld en iedereen is wanhopig.
Heel vroeg in de ochtend besluit Siem haar te gaan zoeken. Hij vertrekt op zijn fiets en komt bij toeval Lena tegen. Lena is iets ouder dan hij en ze heeft een grote hond. Zij zegt dat ze wel een oplossing weet voor zijn probleem en geeft hem een kaartje van een bedrijf: Mirage. Hij krijgt het adres en ze zegt dat hij heel goed moet zoeken, maar dat alles dan weer goed komt.

Op mysterieuze wijze vindt Siem het ook nog. Het adres is vreemd, de wandschildering nog veel vreemder en de gebeurtenissen daarna zijn ronduit bizar. Hij raakt in gesprek met de eigenaar van het bedrijf: Jillus Spackman. Een merkwaardige man, die een apparaatje heeft uitgevonden om even terug te gaan in de tijd. Zo ver terug, dat je zaken kunt herstellen. Bijvoorbeeld het verdwijnen van je zusje. Als enige tegenprestatie moet Siem een nachtje blijven slapen. Dan worden zijn hersengolven afgetapt en kunnen de apparaatjes weer opgeladen worden.
Siem besluit dat het de enige mogelijkheid is. Hij gaat een dag terug in de tijd, maar vanaf dat moment loopt alles mis. Hij ziet wat Marit gaat doen, maar kan haar niet tegenhouden. Erger nog: hij verpest het helemaal. Dat moet over vindt hij en hij gaat nogmaals terug in de tijd.

Gaat hij Marit redden? En waarom zei Spackman dat hij dit niet te vaak mocht doen? Wat is de rol van Lena en bovenal: waar zit het bedrijf nu precies? Tijdrovers geeft je een interessante kijk op tijdreizen. Je moet er echter niet te diep over nadenken, want dan ben je het verhaal en de logica kwijt. Een leuk verhaal, gezellig en spannend geschreven. Echter: ik mis een sluitend einde. Het gaat voor mijn gevoel wat te snel en Siem denkt dat het allemaal maar een grap is. Voor mijn gevoel had dit gedeelte meer uitgediept moeten worden.

De dialogen zijn vrij goed, maar het verhaal is op sommige punten niet helemaal zoals ik het graag zou zien. Siem is bijna wanhopig dat Marit weg is, maar verlaat zonder iets te zeggen, zonder een briefje achter te laten het huis. Zijn ouders weten niet waar hij is. Er moet een behoorlijke tijd overheen zijn gegaan voor hij Spackman gevonden heeft: hoe erg zouden zijn ouders nu niet in paniek zijn? Dat stuk mis ik. Toch een pluim voor Tanja de Jonge: je moet het ook maar kunnen, zo’n complot in elkaar zetten!

Kirstin Rozema

Pin It

Comments are closed.

Boek van de Week

Tot het uiterste gaan om wraak te nemen

Categorie: Boek van de week, Thrillers & Spanning

Vlijmscherpe tranen – S.A. Cosby – The House of Books – 334 blz. Ike Randolph heeft een crimineel verleden, maar sinds hij 15 jaar geleden uit de gevangenis is ontslagen, is hij niet meer in…

Boek van de week archief

27-mei-2023 | Lees verder | Reageer!

Kolletje & Dirk – Groene vingers

Kolletje & Dirk – Het enige echte grote voorleesboek van Kolletje & Dirk