Paradijs wordt hel

5-juli-2016 | Categorie: Literatuur

Threes Anna – Paradijsvogel – Atlas Contact – 283 blz.

ParadijsvogelParadijsvogel is geschreven door de Belgische Threes Anna. Eerder schreef ze het succesvolle Wachten op de moesson. De omslag van Paradijsvogel doet vermoeden dat we met een chicklit te maken hebben, zij het met oudere chicks, maar het verhaal is prachtig en integer.
Het verhaal begint met een mooie, liefdevolle sterfscène waarmee Anna weet te ontroeren. Iris, een vrouw van middelbare leeftijd, woont samen met haar man Max, een donkere Amerikaan, in Eden, een resort voor rijke ouderen in Florida. Zon, golven, zwemmen – het leven van de bejaarden is een aaneenschakeling van activiteiten. Iris en Max leiden er een comfortabel leven, zij het dat de andere Edenaren moeten wennen aan Max, juist vanwege zijn huidskleur. Anna laat zien dat vooroordelen nooit ver weg zijn.

Wanneer Max overlijdt, blijkt dat hij Iris achter laat met enorme schulden. De een na de andere schuldeiser staat aan de deur en Iris doet wanhopige pogingen om de schone schijn voor de andere Edenaren op te houden, maar uiteindelijk rest haar niets dan het resort te ontvluchten, waarbij ze Max’ laptop meeneemt. Op zijn laptop vindt ze een manuscript van een boek dat Max wilde schrijven, over het donkere jongetje Trust dat zichzelf helemaal omhoog werkt – feitelijk het levensverhaal van Max zelf.

Iris koopt een oude camper en trekt daarmee Amerika in, waardoor ze in een hippiegemeenschap belandt. Om zichzelf te redden, zal Iris eerst rock bottom moeten raken, voordat ze weer kan opkrabbelen. Anna weet de wanhoop van Iris prima weer te geven. Je voelt Iris’ angst als er weer een schuldeiser aan de deur staat en je voelt als lezer ook met haar mee op haar vlucht. Zo nu en dan ontspoort het verhaal licht, in bevreemdende scènes rondom de hippies, maar dat maakt het boek niet minder lezenswaardig. Je wilt als lezer weten of Iris het gaat redden en dat maakt dat je doorleest. Anna woonde voor dit verhaal zelf een aantal maanden in een seniorenresort, wat het verhaal heel doorleeft maakt.

Marlies Slegers

Pin It

Comments are closed.

Boek van de Week

Ontroerend en indrukwekkend

Categorie: Boek van de week, Roman

Beste mevrouw Eva – Valentijn de Heer – Uitgeverij Pluim – 190 blz. Wanneer Elias een broertje krijgt dat verstandelijk beperkt blijkt te zijn, wordt het er thuis niet leuker op. Zijn vader, die sowieso…

Boek van de week archief

20-september-2023 | Lees verder | Reageer!

Kolletje & Dirk – Koken toversokkensoep

Kolletje & Dirk – Het enige echte grote voorleesboek