Pjotr van Jan Terlouw

3-oktober-2013 | Categorie: Jeugdboeken, Klassieker

Pjotr wakkerde interesse in andere culturen aan

pjotrIn het kader van de Kinderboekenweek bespreken we op boekenbijlage.nl een jeugdboek dat in onze kindertijd veel indruk heeft gemaakt. Het is moeilijk om te kiezen, er zijn zoveel boeken die ik me als de dag van gisteren herinner, zowel de heerlijke weg-lees-series als De Vijf, Pitty, en De Dolle Tweeling als de meer ‘literair verantwoorde’ jeugdboeken.
Pjotr leeft samen met zijn vader, zijn moeder is overleden toen hij nog geen vier jaar oud was. Wanneer Pjotr aangevallen wordt ontsteekt zijn vader in woede en slaat de aanvaller dood. Hij wordt naar de gevangenis in Moskou gebracht in afwachting van zijn straf maar helpt daar een revolutionair ontsnappen wat hem een straf van tien jaar in Siberië oplevert. Pjotr reist hem achterna om weer met zijn vader herenigd te kunnen worden.

Pjotr steekt er bovenuit omdat het de behoefte in me aanwakkerde om meer over andere landen en culturen te lezen. De exotische namen, de omgeving (waar je een beer tegen kunt komen in het bos!), cultuur en het totaal andere klimaat hebben destijds zoveel indruk op me gemaakt dat ik me een tijdje heb verdiept in het Rusland van begin 20e eeuw. Ik heb zelfs in de eerste of tweede klas van de middelbare school een werkstuk gemaakt getiteld “De oorsprong van de Russische revolutie”.
Hoewel ik in die tijd totaal geen notie had van de achtergrond van Jan Terlouw heeft hij blijkbaar de boodschap in het boek goed overgebracht.

Nog een reden dat ik het boek zo mooi vond was dat ik me volledig kon identificeren met Pjotr. Als vaderskindje zou ik mijn vader ook achterna gereisd hebben tot aan Siberië. Pjotr is trouw, stoer en onverschrokken, allemaal eigenschappen die ik mezelf graag toebedeelde.

Annette Jongen

Deze hommage is speciaal geschreven voor de Kinderboekenweek 2013

Pin It

Comments are closed.

Boek van de Week

Ontroerend en indrukwekkend

Categorie: Boek van de week, Roman

Beste mevrouw Eva – Valentijn de Heer – Uitgeverij Pluim – 190 blz. Wanneer Elias een broertje krijgt dat verstandelijk beperkt blijkt te zijn, wordt het er thuis niet leuker op. Zijn vader, die sowieso…

Boek van de week archief

20-september-2023 | Lees verder | Reageer!

Kolletje & Dirk – Groene vingers

Kolletje & Dirk – Het enige echte grote voorleesboek van Kolletje & Dirk