Poëtisch en krachtig

24-augustus-2020 | Categorie: Prentenboek

De steen en de tijd – Rian Visser en Tineke Meirink – Books2download – 26 blz.

Het prentenboek De steen en de tijd vertelt over een zwerfsteen die vanuit de ijstijd langzaamaan afglijdt naar Nederland. De reis duurt vele eeuwen, maar de steen is geduldig. Als hij aarde onder zijn rug voelt, zou je denken dat zijn reis ten einde is, maar de mens heeft intussen zijn intrede gedaan, inclusief gereedschappen en machines, en de steen wordt verplaatst en rechtop gezet. Dan krijg hij een bijzondere functie. Mensen praten tegen hem aan en vinden troost bij de steen, zonder dat hij daar zelf iets voor hoeft te doen. De steen ís er gewoon.

Totdat hij op een dag op een vluchtheuvel terechtkomt waar auto’s omheen razen, en niemand meer oog voor hem heeft. Dat verandert pas weer als het sneeuwt, de wereld stil en wit wordt, kinderen om hem heen spelen, en de steen terugdenkt aan vroeger, honderdvijftigduizend jaar geleden, toen het ook zo koud was.

Knap, hoe auteur Rian Visser in slechts eenentwintig korte teksten honderdvijftigduizend jaar weet te beslaan. En knap, hoe illustrator Tineke Meirink dit verhaal in beeld weet te vangen.

In de poëtische teksten staat geen woord te veel of te weinig, en de krachtige tekeningen doen de rest. Mooi dat het boek begint met een zwart-wit plaat, en dat de tekeningen op de volgende pagina’s steeds meer kleur krijgen.

De full-spread illustraties geven de diverse tijdsbeelden perfect weer, zonder dat de pagina’s te vol worden, en de blokjes tekst zijn organisch in de tekeningen gevoegd.

Rian Visser is schrijver en grafisch vormgever, en ze brengt haar boeken zowel onder bij gevestigde uitgeverijen als bij haar eigen uitgeverij Books2download. Met De Boekenbus en De wedstrijd van Schildpad en Haas hebben Visser en Meirink bewezen dat ze samen aantrekkelijke en toegankelijke prentenboeken kunnen maken. Met De steen en de tijd bewijzen ze dat opnieuw.

Tiny Fisscher

Pin It

Comments are closed.

Boek van de Week

Ingenieus prentenboek

Categorie: Boek van de week, Prentenboek

Bijen blaten niet, dokter Brombeer – Wilma Geldof – Illustraties: Janneke Ipenburg – Luiting-Sijthoff – 28 blz. Het gaat niet goed met dokter Brombeer, de arts van het dierenziekenhuis. Hij bekijkt zichzelf in de spiegel…

Boek van de week archief

24-november-2022 | Lees verder | Reageer!