Poldervogels op z’n Japans

22-juni-2018 | Categorie: Dieren & Natuur, Kunst & Cultuur

Erik van Ommen – Poldervogels – Uitgeverij Q – 128 blz.

Ik kan het me zo voor de geest halen: een dwalende man in de uitgestrekte polder aan het Zuidlaardermeer. De telescoop op de schouder, klaar om neer te zetten als hij iets interessants ziet. Een schetsboek met tekenbenodigdheden onder de arm. Wie is toch deze figuur? Wel, het is Erik van Ommen, beeldend kunstenaar en vogelliefhebber. Zijn werk omvat vele technieken, zoals uit aquarellen, etsen, houtsneden, penseeltekeningen, sumi-e-schilderingen. Niet alleen in ons land is hij uniek, hij exposeert ook in het buitenland. Hij woont in Vries, vlakbij Groningen, waar aan De Brink zijn atelier staat.

In 2017 signaleerden vogelaars een paartje zeearenden bij het Zuidlaardermeer en dat was voor Van Ommen reden genoeg eropuit te trekken en de vogels in zijn karakteristieke penseelstreken neer te zetten. Hij begint het eerste hoofdstuk van de afdeling Prenten met een prachtige aquarel van de zeearend. Daarop volgt een beschrijving en dan een aantal pagina’s met de sumi-e tekeningen. Die zijn bijzonder, want niet meer te veranderen. Van Ommen heeft echter een vaste hand en laat zich hierdoor niet van de wijs brengen. Hij weet weg te laten wat er niet toe doet en te penselen wat essentieel is. Wat hem betreft zouden zijn figuren zo van het blad de lucht in kunnen vliegen.

Dezelfde werkwijze als bij de zeearend gebruikt hij ook bij de volgende hoofdstukken: Waterwild; Weidevogels; Roofvogels; Kolonievogels; Steltlopers en Andere vogels. In het hoofdstuk Afscheid vinden we de penseelstreken van Van Ommen in kleur! Als u wilt weten hoe zijn tekeningen tot stand komen dan kunt u terecht in het ‘vóór-hoofdstuk’ Papier, inkt en hout.

De verhouding tussen tekeningen en tekst valt zwaar uit naar het laatste. Ik zou dit daarom een kijkboek willen noemen, hoewel ook de beschrijvingen er niet om liegen. Een aanrader voor zowel vogelaars als kunstliefhebbers, maar dan vergeet ik misschien anderen!

Kees de Kievid

Pin It

Comments are closed.

Boek van de Week

Tot het uiterste gaan om wraak te nemen

Categorie: Boek van de week, Thrillers & Spanning

Vlijmscherpe tranen – S.A. Cosby – The House of Books – 334 blz. Ike Randolph heeft een crimineel verleden, maar sinds hij 15 jaar geleden uit de gevangenis is ontslagen, is hij niet meer in…

Boek van de week archief

27-mei-2023 | Lees verder | Reageer!

Kolletje & Dirk – Groene vingers

Kolletje & Dirk – Het enige echte grote voorleesboek van Kolletje & Dirk