Politieke loopbaan in turbulente tijden

25-mei-2016 | Categorie: Memoires, Politiek

Pluche – Een politieke memoire – Femke Halsema – Ambo Anthos – 391 blz.

PlucheFemke Halsema nam in 2011 afscheid als politica in de Tweede Kamer. Hoewel ze vrij direct volledig afstand nam van de politiek, is ze toch aan de slag gegaan met een autobiografie. Pluche is een openhartig boek over haar politieke carrière en geeft een kijkje achter de schermen in Den Haag.

Twaalf-en-een-half jaar zat Halsema voor GroenLinks in de Tweede Kamer. Van vertegenwoordiger van een collectief wilde ze weer individu worden. In Pluche blikt ze voor het eerst terug op haar leven als volksvertegenwoordiger: van haar begintijd als nieuwbakken Kamerlid tot geliefd fractievoorzitter die heel zichtbaar was in het publieke debat. Ze beschrijft de impact die de politiek op haar leven heeft gehad. Zo komen keuzes die ze privé maakt haar politiek duur te staan en ze laat een groot deel van de zorg voor de pasgeboren tweeling over aan haar vriend.

Daarnaast geeft het boek een tijdsbeeld van een van de meest turbulente periodes in de geschiedenis van de Nederlandse samenleving met de moorden op Pim Fortuyn en Theo van Gogh, de paspoortaffaire rond Ayaan Hirsi Ali en de opkomst van Geert Wilders.
Halsema heeft hiermee geholpen bij de geschiedschrijving van de politiek. Al moeten we bij het lezen ervan niet uit het oog verliezen dat het vanuit haar oogpunt geschreven is, een links oogpunt.

Femke Halsema heeft een puik stukje werk afgeleverd. Ze schrijft vlot en toch genuanceerd. Genuanceerd, zoals zij ook politiek bedreef. Niks was zwart of wit, er waren altijd afwegingen. Sommige hoofdstukken hadden wat korter gemogen, maar dat heeft natuurlijk wel met de nuances te maken.

Aanrader voor iedereen die politiek geïnteresseerd is en/of graag leest over Nederland – toen en nu.

Nelly Hofman

Pin It

Comments are closed.

Boek van de Week

Gestolde nieuwsgierigheid

Categorie: Boek van de week, Geschiedenis, Non-fictie

Kaarten die geschiedenis schreven. 1000 jaar geschiedenis in 100 kaarten – Martijn Storms (red.) –– Lannoo – 432 blz. Ongeveer 120.000 kaarten, 5.000 atlassen en 25.000 topografische prenten en tekeningen. Dit is de indrukwekkende cartografische…

Boek van de week archief

23-januari-2023 | Lees verder | Reageer!