Politiethiller met controversiële hoofdpersoon

24-december-2018 | Categorie: Thrillers & Spanning

Verast – Hugo Luijten – Lannoo – 366 blz.

Hugo Luijten (1969) is historicus en schrijver en woont in Antwerpen. Naast romans schrijft hij regelmatig columns en artikelen voor kranten, vakbladen, online magazines en radioprogramma’s. Hij publiceerde eerder al de verhalenbundel Baby C (2015) en de oorlogsroman Offer voor een verloren zaak (2017). Verast (ja, met één r inderdaad!) is zijn eerste thriller, waarin hij de inmenging van media en politiek grondig onder de loep neemt.

In een Antwerpse megabioscoop kost een rampzalige brand tientallen mensen het leven. Gaat het om een terroristische aanslag? Een bendeafrekening? En welk politiek belang heeft burgemeester Denaeyer, die zich voortdurend met de zaak bemoeit? De politie tast in het duister en de uitgebluste commissaris Stef Cools lijkt wel de laatste persoon die geschikt is om het onderzoek in deze kolkende chaos te leiden. En dan wordt hij een persoonlijk doelwit…

Dit boek is spannend, en gedetailleerd genoeg voor een beeldend verhaal. Je wordt stap voor stap meegenomen, met flink wat achtergrond en dialoog, zonder dat het langdradig wordt. Met name de gezonde dosis humor die Hugo Luijten af en toe feilloos door de tekst weet te breien maakt het boek lekker leesbaar.

Hoofdpersoon Cools is een bijzonder figuur. Te veel alcohol, en weinig respect voor zijn meerderen. Dit karakter zit wel op het randje van een stereotype, maar toch weet schrijver Hugo Luijten met deze onbehouwen politieman een overtuigend personage neer te zetten. Je moet als lezer even aan hem wennen, maar daarna is hij wat je van hem mag verwachten: een ruwe bolster met een blanke pit.

Verast is een goed verhaal, maar draagt vooral ook een sterke boodschap uit. Het laat zien hoe de politiek, de media en de politie door elkaar beïnvloed worden, hoe ze als driehoek aan elkaar verbonden zijn. Je ziet hoe het spelletje gespeeld wordt. Dit zet je als lezer wel aan het denken.

Verast en Stef Cools zouden een prima basis vormen voor een televisieserie, met de Vlaamse hitseries Flikken en Witse in je achterhoofd.

Felice Beekhuis

Pin It

Comments are closed.

Boek van de Week

Ontroerend en indrukwekkend

Categorie: Boek van de week, Roman

Beste mevrouw Eva – Valentijn de Heer – Uitgeverij Pluim – 190 blz. Wanneer Elias een broertje krijgt dat verstandelijk beperkt blijkt te zijn, wordt het er thuis niet leuker op. Zijn vader, die sowieso…

Boek van de week archief

20-september-2023 | Lees verder | Reageer!

Kolletje & Dirk – Groene vingers

Kolletje & Dirk – Het enige echte grote voorleesboek van Kolletje & Dirk