Prachtig kinderboek over transgender zijn!

6-juni-2016 | Categorie: Boek van de week, Kinderboeken

George – Alex Gino – Vertaling: Carla Hazewindus – Kluitman – 220 blz.

George“Ik mag zijn wie ik ben!”

George is een jongen. Om te zien tenminste. Want George weet zelf dat ze een meisje is. Ze houdt dit voor iedereen geheim. Totdat ze met de klas een toneelstuk van haar lievelingsboek gaan opvoeren. George wil supergraag de hoofdrol van Charlotte spelen. Maar ze mag van de juf niet eens auditie doen… omdat ze een jongen is. Samen met haar beste vriendin Kelly bedankt George een plan. Zodat ze niet allen Charlotte kan zijn – maar vooral zichzelf, voor eens en altijd.

George zit pas in groep 6 en natuurlijk worstelt ze met het feit dat ze eigenlijk een meisje is. Het is niet zomaar iets. Ze verzamelt vrouwenbladen uit vuilnisbakken, die ze stiekem leest om meer te leren over vrouw-zijn. Niemand mag ze vinden, haar moeder niet, maar haar oudere broer Scott al helemaal niet. Je wilt George het liefst uit het boek halen en een hele dikke knuffel geven. George is een pracht van een kind, en we kunnen schrijver Alex Gino alleen maar bedanken dat hij haar bedacht heeft.

Wat er in dit boek voor mij gelijk uitsprong, is dat de schrijver vanaf de eerste pagina consequent de woorden ‘zij’ en ‘haar’ gebuikt als het om George gaat. Dit straalt een krachtige boodschap uit, waar ik enorm blij van word!

Ieder gezin, iedere school en iedere bibliotheek zou een exemplaar van dit fantastische boek moeten hebben. Transgender zijn is een lastig onderwerp om te bespreken, en dat geldt niet alleen voor kinderen. Ook volwassen – of vooral volwassenen, zo blijkt in het boek – hebben er moeite mee. George kan helpen het onderwerp bespreekbaar te maken, en als een mooi rolmodel dienen voor vele kinderen die met bepaalde gedachten worstelen.

George heeft niet alleen een goed verhaal, maar is ook goed geschreven. Als lezer duik je onmiddellijk in het verhaal en kom je er pas uit als je het boek na de laatste pagina met een zucht sluit. George is een meisje om van te gaan houden. En George is een boek om een ereplaats te geven in je boekenkast.

Felice Beekhuis

Pin It

Comments are closed.

Boek van de Week

Ontroerend en indrukwekkend

Categorie: Boek van de week, Roman

Beste mevrouw Eva – Valentijn de Heer – Uitgeverij Pluim – 190 blz. Wanneer Elias een broertje krijgt dat verstandelijk beperkt blijkt te zijn, wordt het er thuis niet leuker op. Zijn vader, die sowieso…

Boek van de week archief

20-september-2023 | Lees verder | Reageer!

Kolletje & Dirk – Koken toversokkensoep

Kolletje & Dirk – Het enige echte grote voorleesboek