Prachtig prentenboek

18-april-2015 | Categorie: Prentenboek

De tuin van de walvis – Toon Tellegen – Illustraties: Annemarie van Haeringen – Querido – 55 blz.

De tuin van de walvisDe walvis woont midden in de oceaan en hij mist daar iets. Hij heeft een fontein en, zo vindt hij, die hoort eigenlijk in een tuin te staan. Aangezien alles kan in de dierenboeken van Tellegen, komt de brief die hij schrijft bij het juiste dier aan, namelijk de sprinkhaan. De sprinkhaan heeft een winkel waar je alles voor je tuin kunt krijgen. De benodigde spullen worden op een schip geladen, dat ook nog in een hevige storm belandt, maar bij Tellegen weet je dat alles weer op zijn (dieren)pootjes terecht komt. De tuin wordt op zijn rug aangelegd en de walvis is tevreden.

De neushoorn en het nijlpaard komen op bezoek en ook de walrus. Zij bewonderen de tuin zeer. Maar zoals het wel vaker gaat met iets waar je naar verlangd hebt, er kleven toch ook nadelen aan als je het eenmaal hebt. Vooral als je van springen en duiken in het water houdt, is een tuin op je rug niet handig. Dus ondanks het plezier dat de walvis aan de tuin beleeft, wil hij toch ook weer graag gewoon zijn, zonder die last op zijn rug. Enfin de tuin verdwijnt in de golven en de walvis kan weer doen waar hij zin in heeft. Natuurlijk heeft hij altijd nog de herinnering aan de tuin. Hij droomt daarna dat hij vleugels krijgt en bij de eekhoorn op bezoek gaat en heel tevreden is, ook zonder tuin.

Dit prentenboek van Toon Tellegen heeft wat minder diepgang en filosofische bespiegelingen dan de meeste van zijn dierenboeken. Kinderen hebben wel genoeg om over na te denken. Ze zullen zich ook vergapen aan de schitterende illustraties van Annemarie van Haeringen. Die beginnen al op de schutbladen met een oceaan vol vissen en exotische zeedieren. Van Haeringen weet alle dieren heel subtiel een eigen karakter te geven en zelfs een schrijvende walvis prachtig neer te zetten. Ook de sprinkhaan staat er fier en daadkrachtig op. Twee toppers die samen een prentenboek maken, en dat levert dan ook een schitterend resultaat op.

Pieter Feller

Pin It

Comments are closed.

Boek van de Week

Ontroerend en indrukwekkend

Categorie: Boek van de week, Roman

Beste mevrouw Eva – Valentijn de Heer – Uitgeverij Pluim – 190 blz. Wanneer Elias een broertje krijgt dat verstandelijk beperkt blijkt te zijn, wordt het er thuis niet leuker op. Zijn vader, die sowieso…

Boek van de week archief

20-september-2023 | Lees verder | Reageer!

Kolletje & Dirk – Groene vingers

Kolletje & Dirk – Het enige echte grote voorleesboek van Kolletje & Dirk