Prachtig verhaal over vergeten missiepost

15-september-2013 | Categorie: Boek van de week, Literatuur

De wereld vergeten – María Dueñas – Vertaald door Henk van den Heuvel en Evert Jansen – Wereldbibliotheek – 416 blz.

De wereld vergetenDit is het tweede boek van María Dueñas. Na het succes van “Het geluid van de nacht” waren de verwachtingen hoog gespannen. Ze maakt die verwachtingen helemaal waar, ook al zijn de twee boeken in het geheel niet met elkaar te vergelijken. De enige overeenkomst is dat ze goed geschreven zijn in de zin van dat ze lekker lezen.
Het verhaal gaat over drie levens.
Hoofdpersoon en verteller is Blanca Perea, docent toegepaste linguïstiek aan de Complutense universiteit in Madrid. De kinderen zijn het huis uit en haar man heeft haar verlaten. Ze kan het niet opbrengen aan het nieuwe academische jaar te beginnen. Blanca accepteert in het najaar van 1999 een beurs in Californië om de nagelaten documenten van professor Andrés Fontana te ordenen en te categoriseren. Een baantje om even een paar maanden weg te zijn en zichzelf te hervinden.

Andrés Fontana werd geboren in een arm gezin in Spanje, maar kreeg de kans te gaan studeren aan dezelfde universiteit waar Blanca later doceert. Als hij na zijn studie een beurs krijgt om een jaar in Amerika onderzoek te doen, breekt de burgeroorlog uit in Spanje. Hij gaat nooit meer terug en wordt uiteindelijk hoofd van de sectie linguïstiek aan de universiteit van Santa Cecilia in California. Hij komt samen met Aurora om het leven bij een auto-ongeluk twintig jaar voor Blanca op die universiteit aankomt. De laatste jaren van zijn leven wijdde Fontana zich helemaal aan de geschiedenis van de Spaanse Franciscaner missieposten in Californië. Hij was een vergeten missiepost op het spoor.

Daniel Carter is student van, en later bevriend met Fontana. Carter gaat in de jaren vijftig naar Spanje om het leven te onderzoeken van de schrijver en anarchist Ramon J. Sender, een onderwerp waar hij op wil promoveren. Hij woont bij dezelfde portiersfamilie waar Fontana jaren eerder inwoonde toen hij in Madrid studeerde. De mentor van Carter op de Complutense universiteit is een vroegere collega van Fontana. Daniel ontmoet de liefde van zijn leven, Aurora, in Cartagena. Het stukje waarin hij de vooroordelen van de familie van Aurora met behulp van Amerikaanse militairen op de nabijgelegen marinebasis weet te slechten is hilarisch.

Uiteindelijk blijken het onderzoek van Blanca, het leven van Andrés Fontana en de verhulde bedoelingen van Daniel Carter allemaal met elkaar te maken te hebben. Blanca vindt documenten over de liefde van Fontana voor Aurora maar houdt die verborgen voor Daniel. Samen vinden ze bewijzen van de vergeten missiepost (de Spaanse titel van het boek is precies dat: vergeten missiepost) in de nalatenschap van Fontana en helpen zo voorkomen dat er op die plaats in Santa Cecilia een winkelcentrum wordt gebouwd.

Het is een mooi verhaal, met als onderliggende gedachte dat, wat er ook gebeurt, je altijd weer opnieuw kunt beginnen. De beelden van het Spanje voor de burgeroorlog en vooral dat van de jaren vijftig zijn mooi getroffen. Ook het inkijkje in de academische wereld is goed gedaan.

Denis Stirler

Pin It

Comments are closed.

Boek van de Week

Ontroerend en indrukwekkend

Categorie: Boek van de week, Roman

Beste mevrouw Eva – Valentijn de Heer – Uitgeverij Pluim – 190 blz. Wanneer Elias een broertje krijgt dat verstandelijk beperkt blijkt te zijn, wordt het er thuis niet leuker op. Zijn vader, die sowieso…

Boek van de week archief

20-september-2023 | Lees verder | Reageer!

Kolletje & Dirk – Groene vingers

Kolletje & Dirk – Het enige echte grote voorleesboek van Kolletje & Dirk