Prachtige kunstwerken van steen

11-december-2017 | Categorie: Boek van de week, Prentenboek

Steen voor steen – Tekst van Margriet Ruurs – Vertaling van Linda Jansma – Illustraties van Nazir Ali Badr – Uitgeverij Callenbach

Steen voor steen van Margriet Ruurs en Nizar Ali Badr vertelt het verhaal van een familie op de vlucht. Rama en haar familie moeten hun thuis achterlaten vanwege oorlog en honger. Met hun spullen op de rug vluchten ze naar een veiligere plek. Na een zware, lange reis vinden ze een nieuw thuis. Zo beginnen nieuwe herinneringen en nieuwe dromen. Niet van oorlog, maar van vrede. Een uniek en actueel boek in Nederlands en Arabisch, geïllustreerd met kunstwerken van kiezelstenen, gemaakt door een Syrische kunstenaar. Bij het boek zitten ansichtkaarten, om uit te delen of op te hangen.

Het boek begint met een voorwoord van Margriet Ruurs, waarin ze het proces van het ontstaan van Steen voor steen beschrijft. Op Facebook zag zij een foto voorbijkomen van een van Nazir Ali Badrs kunstwerken. Zij was hier zo van onder de indruk, dat zij contact heeft gezocht met de kunstenaar voor een samenwerkingsproject. Dit had wat voeten in de aarde, maar het resultaat is er.

De tekst van Steen voor steen is prima. Het is een heftig verhaal, de vlucht van een oorlogsgebied naar he veilige westen, maar dan op een luchtige manier geschreven. Het boek is geschreven vanuit een kinderperspectief, en dat maakt het dan ook heel geschikt om voor te lezen aan kinderen. Het is een mooie opening om het met kinderen te hebben over de situatie in de wereld en om nieuwe Nederlanders welkom te heten in onze buurten.

De kracht van Steen voor steen zit hem natuurlijk is de prachtige kunstwerken van Nazir Ali Badr. Met minimale middelen zet deze kunstenaar mooie dingen neer. Met slechts het gebruik van kiezelstenen, weet hij zijn eigen verhaal te vertellen. De tekst is daarbij eigenlijk maar een aanvulling. De afbeeldingen dragen het boek. Het zijn stenen, maar toch spatten de menselijke gevoelens van de foto’s af.

Bij een naam als Margriet Ruurs, denk ik je waarschijnlijk, net als ik, dat het om een Nederlandse schrijfster gaat. Hoewel ze in Nederland is geboren, woont ze in Canada en schrijft ze in het Engels. Deze versie van het boek is dus wel een vertaling. Zowel het Arabisch als het Nederlands zijn vertaald uit het Engels en waarschijnlijk hier en daar aangepast voor het ritme of zinsbouw, dus de vraag is wel hoe ver de vertalingen van elkaar liggen. Ik kan het zelf niet zeggen, maar als iemand het me kan vertellen: graag!

Felice Beekhuis

Pin It

Comments are closed.

Boek van de Week

Ontroerend en indrukwekkend

Categorie: Boek van de week, Roman

Beste mevrouw Eva – Valentijn de Heer – Uitgeverij Pluim – 190 blz. Wanneer Elias een broertje krijgt dat verstandelijk beperkt blijkt te zijn, wordt het er thuis niet leuker op. Zijn vader, die sowieso…

Boek van de week archief

20-september-2023 | Lees verder | Reageer!

Kolletje & Dirk – Groene vingers

Kolletje & Dirk – Het enige echte grote voorleesboek van Kolletje & Dirk