Prachtige verbinding tussen WOII en de oorlog in Syrië

12-juni-2017 | Categorie: Boek van de week, Jeugdboeken

De brieven van Mia – Astrid Sy – Rose Stories | Oxfam Novib – 124 blz.

Astrid Sy (1987) is historicus en verhalenverteller. Ze is onder meer werkzaam bij Yad Vashemm de Anne Frank stichting, University of South Carolina en Bosch Film. Met een achtergrond in Zweden, Finland, Senegal en Nederland weet Sy als geen ander hoe verschillend culturen kunnen zijn en hoe mensen toch in essentie op elkaar kunnen lijken.

De 11-jarige Laila woont met haar moeder, broertje en zus in een asielzoekerscentrum in Almere. Ze zijn gevlucht uit Syrië, waar zij haar vader achter moest laten. Laila mist hem verschrikkelijk en ze voelt zich somber in dit grijze, natte land. Wanneer zij voor een vrijwilligersproject voor school moet opruimen bij de oude meneer Cohen, verandert echter alles! Op de zolder van de norse man stuit zij op het mysterie van Mia, een Joods meisje dat dringende brieven aan meneer Cohen schrijft tijdens de Tweede Wereldoorlog. Laila bijt zich vast in de puzzel die de brieven vormen. Hoe zou het met Mia zijn afgelopen?

Laat ik beginnen het de conclusie: wat een prachtig verhaal! Het is gewoonweg mooi om te lezen hoe de auteur twee werelden samen heeft gebracht. Allereerst gaat het om een vriendschap tussen een 11- en een 94-jarigen, al een mooi gegeven op zichzelf. Maar minstens net zo belangrijk: een vriendschap tussen twee mensen met verschillende religies. Zowel Laila als meneer Cohen zijn duidelijke gevalletjes van ruwe bolster, blanke pit. Hoewel ze elkaar in het begin totaal niet begrijpen, ontdekken ze dat hun herinneringen helemaal niet zo anders zijn.

De twee ongewone vrienden gaan samen op een aangrijpend avontuur, op zoek naar Mia, maar vooral op zoek naar haar verhaal. De bijzonder vriendschap, de gezamenlijke zoektocht en vergelijkbare herinneringen maken De brieven van Mia een intrigerend boek.

Het boek is geschreven voor 12+-ers, maar voor deze doelgroep is het gebruikte lettertype wel wat aan de kleine kant. Hoewel het verhaal ook wel geschikt is voor jongere lezers, zijn de letters dat eigenlijk niet. Dat is wel jammer, maar zoiets is slechts een detail. Het neemt niet weg dat De brieven van Mia absoluut een aanrader is. Sy is een goede verhalenverteller.

Felice Beekhuis

Pin It

Comments are closed.

Boek van de Week

Ontroerend en indrukwekkend

Categorie: Boek van de week, Roman

Beste mevrouw Eva – Valentijn de Heer – Uitgeverij Pluim – 190 blz. Wanneer Elias een broertje krijgt dat verstandelijk beperkt blijkt te zijn, wordt het er thuis niet leuker op. Zijn vader, die sowieso…

Boek van de week archief

20-september-2023 | Lees verder | Reageer!

Kolletje & Dirk – Groene vingers

Kolletje & Dirk – Het enige echte grote voorleesboek van Kolletje & Dirk