Prima debuut met spannende en vlotte schrijfstijl

11-januari-2016 | Categorie: Thrillers & Spanning

Onbezonnen – Vera Lundi – Agemo – 271 blz.

onbezonnenVera Lundi leerde al in haar vroege jeugd van boeken te houden. Niet veel later kwam daar de liefde voor het schrijven bij. Haar passie voor lezen bleef, maar het schrijven werd na haar tienertijd door haar drukke leven naar de achtergrond verdrongen. Inmiddels heeft ze die oude liefde nieuw leven ingeblazen en nieuwe verhalen aan het papier toevertrouwd. Na het voltooien van Onbezonnen liet ze het aan een paar mensen lezen. Eén van hen stuurde het manuscript naar Agemo Uitgeverij, die het boek graag uitgaf.

Onbezonnen: Roy Peters wordt zinloos vermoord. Zijn vrouw Monica blijft achter met twee kleuters. De tijd staat stil. Het enige dat haar op de been houdt, zijn haar twee dochters. Acht jaar later beseft Monica dat het leven ongemerkt is doorgegaan. Door een bericht dat ze onder ogen krijgt, wordt de woede die ze voor de dader voelt aangewakkerd tot een onmetelijke haat. Ze heeft nog maar één doel: de moordenaar moet lijden, zoals zij al jaren doet. Om haar daden te rechtvaardigen wikkelt Monica zich in een web van leugens. Er is geen weg terug…

Lundi gebruikt al vanaf het begin veel verschillende perspectieven: Patrick de scholier, Teus zijn klasgenoot, Joost de leraar, Kim zijn vrouw en natuurlijk Monica. Maar Monica is de enige voor wie de schrijfster de ik-vorm heeft gebruikt, zij is de hoofdpersoon. Er verdwijnen mensen uit beeld, er komen nieuwe personages bij. Naarmate het boek vordert, is het steeds belangrijker dat we de vele perspectieven krijgen voorgeschoteld, omdat we daardoor steeds dieper het verhaal in worden gezogen.

De kern van het boek is laten zien waar je door woede en verdriet toe in staat kan zijn. Het gezin van Monica is een doodgewoon, gelukkig gezin, met vader, moeder en twee kinderen. Maar door een onverwachte, heftige gebeurtenis kan alles 180 graden draaien: van een perfect gezin naar een disfunctioneel geheel in slechts een paar jaar.

De plot is niet geheel verrassend, iets wat Agemo me wel beloofde in de blurb op de achterkant van het boek. Maar Onbezonnen is spannend en vlot geschreven, dus dat maakt veel goed. Door het makkelijk taalgebruik is het boek geschikt voor een groot lezerspubliek. Lundi heeft een prima debuut geschreven. Ik wil de toekomst graag meer werk van haar lezen.

Felice Beekhuis

Pin It

Comments are closed.

Boek van de Week

Ontroerend en indrukwekkend

Categorie: Boek van de week, Roman

Beste mevrouw Eva – Valentijn de Heer – Uitgeverij Pluim – 190 blz. Wanneer Elias een broertje krijgt dat verstandelijk beperkt blijkt te zijn, wordt het er thuis niet leuker op. Zijn vader, die sowieso…

Boek van de week archief

20-september-2023 | Lees verder | Reageer!

Kolletje & Dirk – Koken toversokkensoep

Kolletje & Dirk – Het enige echte grote voorleesboek