Rariteiten in Reetveerdegem

23-augustus-2012 | Categorie: Literatuur

De helaasheid der dingen – Dimitri Verhulst – Atlas-Contact – 206 blz.

De helaasheid der dingen kwam in 2006 uit en daarna is er, naar aanleiding van de film dat van het boek gemaakt is, een filmeditie met nieuwe omslag verschenen. Dimitri Verhulst heeft zijn sporen intussen verdiend. Hij won de Gouden Uil met De helaasheid der dingen en de Libris Literatuurprijs met Godverdomse dagen op een Godverdomse bol, een boek dat christelijke boekhandelaren niet willen verkopen.

Verhulst is een Vlaamse schrijver die zich graag bedient van humoristische beschrijvingen en daarin wil hij nog wel eens doorslaan naar de flauwe kant. Zo noemt hij het dorp Nieuwerkerken, waar hij zijn jeugd doorbracht in zijn boeken Reetveerdegem. Vlaamse humor à la Herman Brusselmans.

De belevenissen in De helaasheid der dingen draaien om Dimitri, zijn vader en zijn ooms. Alleen vader werkt. Hij is postbode in het dorp waar vele kroegen zijn. Bij elke kroeg waar hij de post bezorgt, staat een kelkje klaar, dus elke dag eindigt voor hem in een alcoholische roes. De ooms van Dimitri werken niet en wonen net als Dimitri en zijn pa, bij hun oude moeder in huis en brengen hun dagen ook voornamelijk door in de kroegen van Reetveerdegem. Ze verzinnen allerlei bezigheden om het leven zo aangenaam mogelijk te maken. Zo organiseren ze een wedstrijd naaktfietsen en een drinkwedstrijd.

Als de deurwaarder hun televisie in beslag heeft genomen, belanden ze in het huisje van een Iraanse familie om daar naar een televisieprogramma met Roy Orbison, hun grote idool, te gaan kijken. Ze bedienen zich van het volgende tenenkrommende taaltje:
‘Euh, wij pintje bier meegebracht…. Jullie niet glazen vuilmaken. Wij uit flesje drinken. Is echt Belgisch, very typisch, uit flesje drinken.’

Kortom stof genoeg om een hilarische film van te maken. Wie wat flauwiteiten op de koop toe neemt, kan af en toe hartelijk lachen om zowel het boek als de film.

Pieter Feller

Pin It

Comments are closed.

Boek van de Week

Ontroerend en indrukwekkend

Categorie: Boek van de week, Roman

Beste mevrouw Eva – Valentijn de Heer – Uitgeverij Pluim – 190 blz. Wanneer Elias een broertje krijgt dat verstandelijk beperkt blijkt te zijn, wordt het er thuis niet leuker op. Zijn vader, die sowieso…

Boek van de week archief

20-september-2023 | Lees verder | Reageer!

Kolletje & Dirk – Koken toversokkensoep

Kolletje & Dirk – Het enige echte grote voorleesboek