Rauw en stoer boek voor actiefilm-liefhebbers

5-juli-2016 | Categorie: Thrillers & Spanning

Mijn naam is Vrijheid – Jax Miller – Vertaling: Daniëlle Stensen & Marion Drolsbach – Cargo – 365 blz.

Mijn naam is vrijheidJax Miller is in New York geboren als Anne O’Connell, maar woont tegenwoordig op het platteland van Ierland. Eerder schreef ze onder de pseudoniem Aine O’Domhnaill het boek The Assassin’s Keeper, maar dit is nooit gepubliceerd. Mijn naam is Vrijheid, met als oorspronkelijke titel Freedom’s Child, is haar officiële debuut. En wat voor één…

Freedom Oliver leeft in een klein stadje in Oregon en probeert zo min mogelijk op te vallen. Twintig jaar geleden is ze gearresteerd voor de moord op haar man en sloot ze een deal met de FBI waardoor ze werd gedwongen haar kinderen af te staan ter adoptie. Sindsdien leeft ze onder getuigenbescherming. Als ze hoort dat haar dochter wordt vermist, is Freedom vastbesloten haar terug te vinden. Haar impulsieve plan leidt haar terug naar de demonen uit haar verleden en de geheimen van de familie die haar kinderen heeft geadopteerd.

Het eerst wat natuurlijk opvalt aan dit boek, is de sterkte titel. Deze titel straalt één en al kracht uit, laat zien dat het om een vrouw gaat die klaar is voor de strijd, een vrouw die tot het uiterste zal gaan om haar doel te bereiken. Maar om nou ieder hoofdstuk vanuit Freedom’s perspectief met deze titel te beginnen is misschien een beetje overdreven. Het kan geen kwaad, maar het neemt wel iets weg van het indrukwekkende van de zin.

Het tweede wat opvalt is het rauwe taalgebruik, de ongetemde manier waarop Freedom is neergezet door de schrijfster. Dit vind ik heel knap gedaan, en het past goed binnen het verhaal en bij de persoon die Freedom is. Freedom is niet op haar mondje gevallen, en je ziet haar dankzij de gebruikte schrijfstijl helemaal vorm krijgen tot een volledig persoon. Freedom staat er, ze is wie ze is, en als het je niet bevalt, kun je (netjes gezegd) de boom in.

Dit, gecombineerd met de hoge snelheid, maakt van Mijn naam is Vrijheid bijna een actiefilm. Je ziet alles voor je gebeuren. Het heeft spanning, actie, emotie en religieuze gekken. Dit boek heeft alles in zich om een televisiebewerking te krijgen. Voor die bewerking zou ik zelf wel hier en daar een verhaallijn verwijderen en minder ingewikkeld maken. Soms gebeurt er net iets te veel om alles goed overzichtelijk te houden en herhaalt Miller zichzelf om het bestaande raamwerk duidelijk te houden.

Al met al is Mijn naam is Vrijheid een goed en stoer boek, geschikt voor zowel mannen als vrouwen. Je moet geen zwijmelboek of zachtaardige roman verwachten, dit boek is rauw en het verhaal krachtig. Je moet er in duiken, je adem inhouden en doortrappelen tot het einde. Jax Miller heeft een knap debuut geschreven, en ik ben benieuwd naar eventuele volgende boeken.

Felice Beekhuis

Pin It

Comments are closed.

Boek van de Week

Tot het uiterste gaan om wraak te nemen

Categorie: Boek van de week, Thrillers & Spanning

Vlijmscherpe tranen – S.A. Cosby – The House of Books – 334 blz. Ike Randolph heeft een crimineel verleden, maar sinds hij 15 jaar geleden uit de gevangenis is ontslagen, is hij niet meer in…

Boek van de week archief

27-mei-2023 | Lees verder | Reageer!

Kolletje & Dirk – Groene vingers

Kolletje & Dirk – Het enige echte grote voorleesboek van Kolletje & Dirk