Roadtrip door zorgelijk zorgland

13-april-2016 | Categorie: Roman

De val van mijn moeder – Ernst Timmer – Prometheus – 220 blz.

de val van mijn moeder Joost Beekman, het alter ego van de schrijver, beschrijft hoe zijn moeder bij een val haar arm breekt en daarna een ongeplande reis door zorgland maakt. Mevrouw Beekman, 88 jaar, woont nog zelfstandig en krijgt twee maal per week een verzorgende over de vloer om haar te helpen met douchen. Ze heeft wat last van evenwichtsstoornissen en af en toe laat haar geheugen haar in de steek, maar ze kan zich nog best redden. Op een vrijdagmiddag maakt ze een ongelukkige val en breekt haar arm en daar begint het avontuur. Haar zoon Joost brengt haar samen met een vriendin naar het ziekenhuis en al snel blijkt dat vrijdag geen goede dag is om wat te breken. Afspraken moeten over het weekend heen worden getild en zo ook de operatie.

Terwijl Joost en vriendin zich verbazen over regeltjes, formuliertjes, gemiste afspraken, niet na gekomen afspraken, het langs elkaar heen werken, onwetendheid en betutteling van de mensen die op hun pad komen, laat mevrouw Beekman alles gelaten over haar heen komen.
Ze heeft altijd voor anderen gezorgd en vindt dat ze het nog wel zelf kan, maar laat toch alles maar gewoon gebeuren. Ze ziet de beren niet op de weg die haar zoon wel tegenkomt.
Als blijkt dat alleen een operatie het euvel niet kan verhelpen en mevrouw voor revalidatie naar een andere plaats moet, lijkt het hek helemaal van de dam. Naast dit alles zijn ook nog de twee dames van de thuiszorg die strijden voor hun baantje, mocht mevrouw weer thuis komen.

In een zestigtal korte hoofdstukken wordt het verhaal van mevrouw Beekman verteld. Voor de één herkenbare stukjes voor de ander de vraag of het echt zo is als het wordt beschreven. Die laatste vraag kunnen we met “helaas wel” beantwoorden. Vroeg of laat zal iedereen geconfronteerd worden op de één of andere manier met ons zorgstelsel en alle wetjes, regeltjes en ongemakkelijkheden die daarbij komen kijken. Soms zijn het grappige anekdotes die door de schrijver ook met veel smaak op papier worden gezet.
Door deze wirwar van gebeurtenissen snap je ook de onmacht van de zorgvrager en dat de gezondheidszorg toch ook een hoop geld kost en misschien efficiënter zou kunnen?
Maar deze vragen opzij gezet is dit boek gewoon heerlijk om te lezen. Prettig en makkelijk proza dat je met een glimlach laat reizen door zorgelijk zorgland.

Conny Schelvis

Pin It

Comments are closed.

Boek van de Week

Tot het uiterste gaan om wraak te nemen

Categorie: Boek van de week, Thrillers & Spanning

Vlijmscherpe tranen – S.A. Cosby – The House of Books – 334 blz. Ike Randolph heeft een crimineel verleden, maar sinds hij 15 jaar geleden uit de gevangenis is ontslagen, is hij niet meer in…

Boek van de week archief

27-mei-2023 | Lees verder | Reageer!

Kolletje & Dirk – Groene vingers

Kolletje & Dirk – Het enige echte grote voorleesboek van Kolletje & Dirk