Roman die meer los maakt dan je denkt

13-juni-2014 | Categorie: Lichte literatuur

Los – Mayke Smit – Brainbooks – 227 blz.

losMayke Smit is trainer, coach en adviseur op het gebied van leiderschap, samenwerking en loopbaanbegeleiding. Ze is ervaringsdeskundige als het om scheiden gaat. Met dit boek wil de auteur de drempel verlagen om de verwerkingstocht na een verbroken relatie aan te gaan. Het biedt inspiratie om sneller en steviger uit een scheiding te komen en weer een gezonde basis te leggen voor een nieuwe liefde. Mayke Smit geeft trainingen welke overeenkomen met die in dit boek.

Het verhaal gaat over Floor, een intelligente en zelfbewuste vrouw, gescheiden en moeder van twee kinderen Pepijn van acht en Jesse van vier. Ze laat zich door haar (ook gescheiden) vriendin Monique overhalen om een training “ Je leven na een scheiding” te gaan volgen. Ze vindt dit eigenlijk helemaal niet nodig en houdt zichzelf voor mee te gaan en zodra het haar niet bevalt rechtsomkeert te maken.

De cursus beslaat zeven trainingsdagen met huiswerkopdrachten. De cursisten (twee mannen en vier vrouwen inclusief Monique en Floor) leren via oefeningen, onder andere rollenspellen met hun verdriet en andere emoties om te gaan en komen er achter dat ze bepaalde patronen opgebouwd hebben in hun leven die hun kijk op een partner of relatie bepalen.

Ook Floor ziet dat er een bepaald patroon zit in het mislukken van haar relaties. Ze heeft nog veel moeite met de gevolgen van haar scheiding en met het feit dat haar man gelukkig is met zijn nieuwe vriendin. Door de cursus krijgt ze inzicht en gaat ze beter in haar vel zitten. Ze pakt haar oude liefde, zingen in een band, weer op en krijgt beter contact met haar ex-man en haar ouders.

Los is een heerlijke roman, geschreven in een snelle en gezellige stijl. Je hebt het idee een lichte roman met veel humor te lezen terwijl het dus wel degelijk als therapieboek gebruikt kan worden. Het is knap dat de schrijfster dit heeft kunnen bereiken. Vaak wordt therapie als een iets wat beladen onderwerp gezien, maar na het lezen van dit luchtig geschreven verhaal wordt duidelijk dat dat niet hoeft. De inhoud van het verhaal is niet luchtig en schuwt de confrontatie van de karakters met hun emoties niet.
Je begint met lezen en je leeft gelijk mee met Floor die van de ene emotie in de andere terecht komt. Soms grappig en soms verdrietig.

Als ‘gewone’ lezer heb je een mooi verhaal en als je in een soortgelijke situatie als Floor zit kun je er goede adviezen en oefeningen uit halen. Het verhaal kan je een beetje op weg helpen naar de bewustwording over hoe je zelf staat in je relaties. Een verhaal met een mooie titel die het verhaal ten goede komt (het loslaten van je ideeën over je relaties en je gevoelens, het los laten van je oude relatie zodat je weer open kan staan voor wat nieuws) maar eigenlijk wil je niet dat het boek stopt omdat je dan Floor ook los moet laten…

Conny Schelvis

Pin It

Comments are closed.

Boek van de Week

Ontroerend en indrukwekkend

Categorie: Boek van de week, Roman

Beste mevrouw Eva – Valentijn de Heer – Uitgeverij Pluim – 190 blz. Wanneer Elias een broertje krijgt dat verstandelijk beperkt blijkt te zijn, wordt het er thuis niet leuker op. Zijn vader, die sowieso…

Boek van de week archief

20-september-2023 | Lees verder | Reageer!

Kolletje & Dirk – Groene vingers

Kolletje & Dirk – Het enige echte grote voorleesboek van Kolletje & Dirk