Rood haar betekent gevaar

5-september-2012 | Categorie: Thrillers & Spanning

De geur van regen – Lieneke Dijkzeul – Anthos – 269 blz.

Er zijn heel wat vrouwelijke Nederlandse schrijvers die zich op het thrillergenre hebben gestort. Velen ontstijgen het niveau van de keukenmeidenthriller niet. Deze schrijvers, zoals bijvoorbeeld Loes den Hollander en Libelle-columniste Tineke Beishuizen worden wel graag gelezen door vrouwen, maar voor mannen zijn ze zoals de kwalificatie keukenmeidenthriller al verraadt, minder aantrekkelijk. Er worden veel passages gewijd aan bezigheden als shoppen, koken, relatieproblemen en kletsen met vriendinnen, wat de vaart uit een thriller haalt en de spanning vaak wegneemt.

Een van de uitzonderingen is Lieneke Dijkzeul, die net als bestsellerauteur Simone van der Vlugt begon als schrijver van jeugdboeken. Met haar derde boek De geur van regen heeft ze spannende detective gecomponeerd met thrillerachtige elementen. Terugkerende hoofdpersonen zijn inspecteur Paul Vegter, zijn assistente Renée, en de uit Friesland afkomstige rechercheur Talsma. Stuk voor stuk geloofwaardige karakters die ook in dit boek weer een prominente rol voor zich opeisen.

Deze keer gaat het over een dader die het heeft voorzien op vrouwen met rood haar. Waarom scalpeert deze man zijn slachtoffers? Is het een psychopaat die het uitsluitend op roodharige vrouwen heeft voorzien? In De geur van regen beschrijft Dijkzeul in beeldende stijl de dramatische gevolgen van kille berekening en nietsontziend egoïsme. Trefzeker geeft zij vanuit verschillende perspectieven de personages gestalte, en zo ontvouwt zich een verhaal dat je bij de strot grijpt.

Minpuntje is de niet erg aansprekende titel, maar dat is het enige. Gewoon lezen dit boek. U kunt ook met een gerust hart De stille zonde en Koude lente van haar hand lezen. Gegarandeerd uren vol spanning en geen ergernis over spanningremmende prietpraat. Dijkzeul schrijft heel goed!

Pieter Feller

Pin It

Comments are closed.

Boek van de Week

Kunst in gevaar

Categorie: Boek van de week, Thrillers & Spanning

Moederweelde – Hetty Kleinloog – Marmer – 316 blz Amanda Nelom, directeur van het Rijksmuseum in Amsterdam, laat aan Lisa en Kat Kauffmann het schilderij van Rembrandt, Paulus als apostel, zien. Het is nauwelijks nog…

Boek van de week archief

18-maart-2023 | Lees verder | Reageer!

Kolletje & Dirk – Groene vingers

Kolletje tovert verhalen