Satire op het leven van een bestsellerauteur

25-november-2012 | Categorie: Literatuur

Het vuurevangelie – Michel Faber – De Bezige Bij – 205 blz.

Michel Faber werd in 1960 in Den Haag geboren en vertrok in 1967 met zijn ouders naar Australië. In 1993 emigreerde hij naar Schotland en hij wordt nu gezien als Schotse schrijver. Faber brak door met het in 2003 verschenen Lelieblank scharlaken rood dat speelt in het Engeland van de negentiende eeuw.
Het vuurevangelie valt qua omvang in het niet bij het 958 bladzijden grote Lelieblank scharlaken rood. Het vuurevangelie gaat over de Canadese expert in het Aramees Theo Griepenkerl, die in de nasleep van de Irakoorlog een museum bezoekt in de stad Mosul. De museumdirecteur die hem rondleidt, komt tijdens zijn bezoek door een bomaanslag om het leven.

De bom splijt ook een oud vruchtbaarheidsbeeld open en negen in het Aramees geschreven papyrusrollen komen tevoorschijn. Griepenkerl neemt ze mee. Op de rollen staat het verhaal van Malchus, die leefde ten tijde van Jezus en de kruisiging persoonlijk heeft meegemaakt. Zijn verhaal is heel kort na de dood van Jezus geschreven en dus authentieker dan de evangeliën in de bijbel die van later datum zijn. Jezus’ gedrag en uitspraken zijn heel anders dan de bijbel verhaalt. Griepenkerl, smokkelt de rollen Irak uit, vertaalt ze en vindt een uitgever die hem een groot voorschot geeft.

Het boek slaat in als een bom en roept heftige positieve en negatieve emoties op. Dan begint Griepemkerls tocht langs boekhandels en televisiestations om zijn boek te promoten. Tijdens zijn reis komt Griepenkerl(schrijversnaam Grippin) in allerlei hachelijke situaties terecht. Het boek is een satire. Het bespot de manier waarop met (bestseller)schrijvers wordt omgesprongen door het publiek en de media. Vermakelijk en spannend boek met niet veel diepgang. Het kan worden gezien als een tussendoortje, maar wel een boek dat makkelijk wegleest en de lezer kan inspireren tot het lezen van meer boeken van Faber. Een schrijver waar nog veel van wordt verwacht.

Pieter Feller

Pin It

Comments are closed.

Boek van de Week

Intrigerende twaalfde-eeuwse vrouw

Categorie: Boek van de week, Historische roman

Aquitanië, land van water – Eva García Sáenz de Urturi – vertaling: Jacqueline Visscher – A.W. Bruna – 348 blz. De auteur Eva García Sáenz de Urturi is verkozen tot winnaar van de Premio Planeta…

Boek van de week archief

14-oktober-2021 | Lees verder | Reageer!