Schitterende thriller van een veelbelovend auteur

13-oktober-2013 | Categorie: Thrillers & Spanning

Oogcontact – Fergus McNeill – De Fontein – 303 blz.

Oogcontact“Naysmith keek op zijn horloge: 11.58 uur. Jammer, maar dit versterkte zijn hoop dat hij iets beters zou vinden, een waardige kandidaat. Hij liep door.
Dit onderdeel van het spel was altijd spannend. Verder kwam het grotendeels neer op vaardigheden en strategie, maar hier, aan het begin, gaf hij de controle uit handen en leverde hij zichzelf over aan het lot. Het kon iedereen zijn, dat was de échte uitdaging. Iedereen.
De willekeur maakte het spel écht, gaf de vaardigheden en de strategie betekenis. Vanzelfsprekend waren er regels – de voorsprong van 24 uur, slechts één potentieel slachtoffer per keer, et cetera – allemaal met zorg gekozen om het interessanter te maken. Maar wat was een spel zonder een daadwerkelijk kanselement?”

Het moet gezegd: dit boek heeft een prachtige cover, er staat een vrouw op met gesloten ogen. Bij het openen van het boek zie je meteen dezelfde vrouw met geopende ogen. Dit effect gecombineerd met de titel van het boek maken dat je er meteen toe aangetrokken bent. Onder deze prachtige cover schuilt een sterk verhaal met mooi uitgediepte karakters.

Robert Naysmith is een succesvol vertegenwoordiger, die net daarom van zijn bedrijf de nodige vrijheden krijgt. Daarbuiten is hij ook heel snel verveeld. Hij heeft dan ook zelf een spel bedacht. Als de tijd rijp is, wordt de eerste persoon die hem aankijkt zijn volgende slachtoffer dat hij volgens de regels van zijn eigen spel zal schaduwen, bespelen en vermoorden. Deze manier van seriemoorden geeft hem het gevoel van macht. Macht over het leven en over de dood.

Graham Harland is een chagrijnige inspecteur die net zijn vrouw heeft verloren. Hij heeft geen zin meer in zijn leven en is in behandeling voor zijn agressieve houding. Juist hij krijgt deze zeer moeilijke zaak toebedeeld. Maar een moordenaar vangen die zijn slachtoffers en locaties zo willekeurig kiest, is uiteraard niet makkelijk te ontmaskeren. Zeker niet als je superieuren bang zijn voor eventuele fouten, omdat die slecht zouden zijn voor hun carrière en als je als rechterhand voor dit onderzoek je aartsvijand krijgt opgedrongen.

Het verhaal is in real time geschreven, dag per dag volgen we de gebeurtenissen vanuit de standpunten Naysmith en Harland.

Oogcontact is het debuut van Fergus McNeill, Schots ontwerper van computerspelletjes.In het dankwoord vermeldt de auteur dat dit boek geschreven is nadat hij een cursus creatief schrijven volgde. Enig opzoekwerk leerde mij dat hij een contract tekende voor drie boeken. Ik kijk dan ook al uit naar de opvolger. Voor mij graag meer van dit! Ik was aangenaam verrast.

Ann Roemaet

Pin It

1 Reactie

  • Mooie recensie, maakt heel benieuwd naar dit boek ! Graag gelezen, Ann 🙂

Boek van de Week

Ontroerend en indrukwekkend

Categorie: Boek van de week, Roman

Beste mevrouw Eva – Valentijn de Heer – Uitgeverij Pluim – 190 blz. Wanneer Elias een broertje krijgt dat verstandelijk beperkt blijkt te zijn, wordt het er thuis niet leuker op. Zijn vader, die sowieso…

Boek van de week archief

20-september-2023 | Lees verder | Reageer!

Kolletje & Dirk – Groene vingers

Kolletje & Dirk – Het enige echte grote voorleesboek van Kolletje & Dirk