Sinterklaasboek brengt 3000 euro op

6-december-2014 | Categorie: Boekenbijlage nieuws

Sint NikolaasEen 165 jaar oud sinterklaasboek waarin Zwarte Piet voor het eerst zijn opwachting maakt, is donderdagavond geveild voor bijna 3.000 euro. Dat meldde onlineveilinghuis Catawiki. Het in 1850 verschenen prentenboekje ‘Sint Nikolaas en zijn knecht’ is geschreven door het Amsterdamse schoolhoofd Jan Schenkman. Er zijn maar enkele exemplaren bewaard gebleven. Voor die tijd deed Sinterklaas alles zonder hulp van pieten: van cadeaus uitdelen tot stoute kinderen in de zak stoppen. In het boek van Schenkman krijgt de sint een zwarte knecht, die pas later Zwarte Piet ging heten. Het heeft veel invloed gehad op de manier waarop wij het Sinterklaasfeest vieren.

“Het boekje heeft grote historische waarde en er was dan ook veel belangstelling voor,” zei veilingmeester Job Kwakman. “Er werd zelfs door verschillende Nederlandse musea op meegeboden. Uiteindelijk heeft het boek ruim drie keer zoveel opgebracht als we hadden ingeschat.”

Het schoolhoofd heeft heel wat op z’n geweten nu er in Nederland een felle discussie woedt over het vermeende racisme dat Zwarte Piet zou belichamen. Voor- en tegenstanders vliegen elkaar al ruim een jaar in de haren en de nationale intocht van de Sint en zijn gevolg in Gouda kreeg internationale media-aandacht nadat er opstootjes waren ontstaan. De politie moest tussenbeide komen. Schenkman zorgde met zijn boekje van 26 pagina’s met handgekleurde litho’s voor nog twee ‘primeurs’. Voor het eerst komt Sinterklaas per stoomboot aan in Nederland en meteen al op de eerste pagina wordt hij verwelkomd met de klassieker Zie ginds komt de stoomboot, ook van de hand van Schenkman.

Bron: ANP

Pin It

Boek van de Week

Gestolde nieuwsgierigheid

Categorie: Boek van de week, Geschiedenis, Non-fictie

Kaarten die geschiedenis schreven. 1000 jaar geschiedenis in 100 kaarten – Martijn Storms (red.) –– Lannoo – 432 blz. Ongeveer 120.000 kaarten, 5.000 atlassen en 25.000 topografische prenten en tekeningen. Dit is de indrukwekkende cartografische…

Boek van de week archief

23-januari-2023 | Lees verder | Reageer!