De slechterik stoppen in een digitale wereld – deel 3

28-juni-2016 | Categorie: Fantasy & Science Fiction, Young Adult

Survivalgame- James Dashner – Vertaling: Rogier van Kappel – Uitgeverij Q – 319 blz.

SurvivalgameJames Dashner (1972) is een Amerikaanse schrijver van jeugd- en YA-boekenseries. Hij werkte jaren in de financiële wereld, maar is inmiddels fulltime auteur. We kennen hem vooral van zijn verfilmde serie De Labyrintrenner. Van de boeken zijn wereldwijd meer dan zeven miljoen exemplaren verkocht. Dashners tweede serie is de trilogie The Mortality Doctrine, waarvan Survivalgame het tweede deel is.

In het eerste boek, Geestesoog , leer je Michael kennen en zie je hoe zijn leven zich vooral op het internet – het VirtNet – plaats heeft. Hoe beter je kunt hacken, hoe leuker het wordt. Maar dan houdt op een dag de cybercrimineel Kaine gamers in het VirtNet gegijzeld, met afgrijselijke gevolgen. De overheid vraagt Michael de losgeslagen gamer op te sporen. Dat blijkt een levensgevaarlijke opdracht.

Na een zeer onverwachte ontknoping van Geestesoog, gaan we in Cyberbrein verder in de echte wereld. Maar Kaine is niet zomaar een cyberterrorist, Kaine blijkt een tangent, een tot leven gekomen computercode. Kaine heeft een manier gevonden om tangenten in de hersenen van mensen te plaatsen en de controle over te laten nemen.

Gamen was Michael zijn lust en zijn leven. Een paar weken geleden liep hij nog zorgeloos rond in het VirtNet, maar in Survivalgame is het met de rust gedaan. Nu riskeert Michael met iedere inlog zijn leven. Het is allang geen spelletje meer. VirtNet is een dodelijk omgeving geworden en Kaine wordt met de dag sterker. Kaine’s plan – de Sterfelijkheidsdoctrine – is bijna uitgevoerd en de grens tussen de echte wereld en de virtuele wereld vervaagt meer en meer. De hele wereld loopt gevaar zolang Kaine nog rondloopt. Om hem tegen te houden heeft Michael zijn vrienden hard nodig. Maar eerst zal hij er erachter moeten komen wie van zijn vrienden echt te vertrouwen is…

Michael en zijn vrienden moeten een kant kiezen. Doen ze mee met het plan van de door overheden gefinancierde VNS (VirtNet Security) en hun leider agent Weber? Sluiten ze zich aan bij één van de rebellengroepen die zich in de bossen schuil houden? Is Kaine toch eigenlijk hun beste kans? Of kunnen ze beter hun eigen plan trekken? Deze vragen vormen de basis van het dilemma waarmee Michael en zijn vrienden Sarah en Bryson zich mee bezig houden. Ze zitten overal middenin.

” We zijn net proefmuizen in een doolhof – losgelaten door Weber en gemanipuleerd door Kaine.”

Je moet voor deze serie wel een beetje kennis hebben van computertaal. De boeken zijn niet geschikt voor de gemiddelde digibeet. Maar het is ook een Young Adult-trilogie, en gelukkig weten de jongeren van vandaag wel het een en ander van de digitale wereld. Als je technische taal een beetje onder de knie hebt, is Survivalgame een goed boek. Met name jongens van ongeveer 14-16 jaar zullen de serie met plezier lezen. Het is modern, het heeft snelheid, er is spanning en er vindt een mooie dosis actie plaats Daarbij kan deze doelgroep zich het beste inleven in de jonge hoofdpersoon Michael. Dashner zal met The Mortality Doctrine waarschijnlijk meer jongens aan het lezen krijgen.

Natuurlijk is De Labyrintrenner-serie Dashners bekendste werk. Daarom komt hij op de valreep nog met een verwijzing: ” ’s Avonds was hij veel te lang opgebleven en op school had hij met bloeddoorlopen ogen rondgelopen, zodat wij wel een met de Vuring besmette Crank leek”.

Felice Beekhuis

Pin It

Comments are closed.

Boek van de Week

Tot het uiterste gaan om wraak te nemen

Categorie: Boek van de week, Thrillers & Spanning

Vlijmscherpe tranen – S.A. Cosby – The House of Books – 334 blz. Ike Randolph heeft een crimineel verleden, maar sinds hij 15 jaar geleden uit de gevangenis is ontslagen, is hij niet meer in…

Boek van de week archief

27-mei-2023 | Lees verder | Reageer!

Kolletje & Dirk – Groene vingers

Kolletje & Dirk – Het enige echte grote voorleesboek van Kolletje & Dirk