Slimme grapjes in vrolijke fotostrips

30-mei-2019 | Categorie: Fotoboek, Non-fictie, Wetenschap

Ype & Ionica: De verrassende verjaardagen – Ype Driessen & Ionica Smeets – Nieuwezijds – 66 blz.

Ype Driessen is fotostripmaker. Al meer dan tien jaar publiceert hij bijna dagelijks ’s werelds eerste en enige autobiografische fotostrip op zijn website fotostrips.nl. Daarnaast maakt Ype fotostrips voor onder andere Het Parool, Onze Taal, Preview, de strip Zoo & Zo voor Kidsweek. Samen met Botte Jellema en Paulien Cornelisse presenteert hij de podcast De Eeuw van de Amateur. Ionica Smeets is hoogleraar wetenschapscommunicatie aan de Universiteit Leiden en moeder van Tex en Rifka. Daarnaast schrijft ze columns voor de Volkskrant. Ook presenteert ze populairwetenschappelijke televisieprogramma’s, schrijft boeken en geeft af en toe lezingen. Eerder verschenen van haar Het exacte verhaal, Ik was altijd heel slecht in wiskunde (met Jeanine Daems) en Zoete kinderen eten geen suiker. Ype en Ionica maken samen fotostrips voor New Scientist.

* Is 0,99999 echt hetzelfde als 1?
* Wat is de kans dat van een groep van 23 mensen er 2 op dezelfde dag jarig zijn?
* Hoeveel pianostemmers telt Amsterdam?
* Hebben wij wel gevoel voor wat echt willekeurig is?
* Hoeveel verschillende potjes schaak zijn er mogelijk?

Ype en Ionica nemen je mee op ontdekkingsreis door het fantastische universum van de wetenschap. Onderweg leer je meer over nogal logische dingen zoals toeval, tijdreizen, kansberekening of het waarnemerseffect.

Ik volg de fotostrips op de website van Ype Driessen al vele jaren. Met zijn autobiografische fotostrips geeft hij je al jaren een kijkje in de keuken van zijn leven. Toen een tijdje geleden de strips met Ionica begonnen, werden deze korte beeldende verhalen al snel mijn favoriet. Ik was dan ook erg blij toen ik ontdekte dat alle gezamenlijke strips waren gebundeld tot dit boekje: De verrassende verjaardagen.

Iedere stripje is zowel leerzaam als grappig, en ik houd ervan. Ze pakken bekende en onbekende wetenschappelijke dilemma’s op en leggen ze de lezer uit met een flinke dosis humor. Iedere strip is interessant en eindigt met een plottwist. En dan is slechts één pagina per onderwerp. Ype & Ionica stellen zeker niet teleur.

Felice Beekhuis

Pin It

Comments are closed.

Boek van de Week

Ontroerend en indrukwekkend

Categorie: Boek van de week, Roman

Beste mevrouw Eva – Valentijn de Heer – Uitgeverij Pluim – 190 blz. Wanneer Elias een broertje krijgt dat verstandelijk beperkt blijkt te zijn, wordt het er thuis niet leuker op. Zijn vader, die sowieso…

Boek van de week archief

20-september-2023 | Lees verder | Reageer!

Kolletje & Dirk – Groene vingers

Kolletje & Dirk – Het enige echte grote voorleesboek van Kolletje & Dirk