Soap in Iers dorp

11-november-2016 | Categorie: Lichte literatuur, Misdaadverhalen, Roman

Bewaring – Graham Norton – Vertaling: Sabine Mutsaers – The House of Books – 272 blz.

bewaringIn het dankwoord geeft Graham Norton aan dat hij altijd al een boek had willen schrijven. “Ik had al heel lang de ambitie om een roman te schrijven, maar het feit dat u nu daadwerkelijk dit voltooide boek in handen houdt, is te danken aan de aansporingen, de vasthoudendheid, de steun en het enthousiasme van een heleboel mensen.”
Wat volgt is een lange lijst bedankjes aan personen die Graham Norton hebben bijgestaan en geadviseerd. Er zijn wereldwijd miljoenen mensen die een boek willen publiceren, maar of zij ook zoveel aansporingen krijgen als talkshowhost Graham Norton, is de vraag. Waarschijnlijk niet, maar een bekende naam doet in dit geval natuurlijk wonderen. Bekendheid verkoopt. Hoe heeft Norton het er vanaf gebracht?

Allereerst de inhoud van Bewaring: Duneen is een rustig Iers dorpje, ver genoeg verwijderd van de grote steden om z’n eigen charmes te hebben behouden. Een van de inwoners is de zwaarmoedige zwaargewicht, politieagent PJ Collins, die een eenzaam en saai leven leidt in het van misdaad gespeende dorp. Tot er op een dag een lugubere ontdekking wordt gedaan. Bij graafwerkzaamheden wordt een skelet gevonden. Zijn het de restanten van de lang geleden spoorloos verdwenen Tommy Burke?
Diender Collins kan dit klusje natuurlijk niet alleen klaren en er komt hulp van hoofdinspecteur Linus Dunne uit Cork. PJ Collins vindt de hoofdinspecteur een arrogante kwast en de samenwerking verloopt stroef. Het onderzoek loopt uiteindelijk vast, want DNA-onderzoek geeft geen uitsluitsel, maar als er maanden later een nieuwe aanwijzing komt, begint alles van voren af aan.

Norton geeft zowel Collins als Dunne een privéleven mee, wat ze heel menselijk maakt. Eigenlijk is PJ Collins de hoofdpersonage met belangrijke bijrollen voor een aantal vrouwen in het dorp die vroeger te maken hebben gehad met Tommy Burke. Zoals Brid Riordan die met Tommy verloofd was toen hij zomaar van de aardbodem verdween.
Mensen hebben Tommy Burke op de bus naar Cork zien stappen, dus of het gevonden skelet echt van hem is of niet, blijft lang onduidelijk. Ook belangrijke rollen voor drie ongetrouwde zussen, Evelyn, Abigail en Florence Ross. Evelyn is ooit verliefd geweest op Tommy Burke, hij gaf haar een sjaal die een belangrijke rol zal spelen. Dan is er nog de huishoudster, mevrouw Meany, die elke dag lekker vette maaltijden voor PJ Collins bereidt. Norton zet de personages in het Ierse dorp geloofwaardig neer. Ze hebben allemaal zo hun eigen geheimen en die worden gedurende het verhaal ontrafeld.

Hoewel er dus sprake is van een gevonden lichaam en een onderzoek naar de dader, kun je Bewaring geen politieroman noemen. Het verhaal heeft soapachtige trekken en Norton beschrijft het dorpsleven zeer bekwaam. Wie zijn shows kent, weet dat die veelal doorspekt zijn met humor. Ik wil niet zeggen dat dit boek bol staat van de humor, maar toch heb ik regelmatig om fragmenten kunnen lachen. De personages komen echt tot leven en Norton slaagt erin om ze ook een zekere psychologische ontwikkeling te laten doormaken. Zo ontpopt de saaie vrijgezel Collins zich in het boek tot een begeerd man en worden Collins en Dunne uiteindelijk zowat vrienden. Wie Bewaring leest zal er zeker vele uren van kunnen genieten.

Pieter Feller

Pin It

Comments are closed.

Boek van de Week

Tot het uiterste gaan om wraak te nemen

Categorie: Boek van de week, Thrillers & Spanning

Vlijmscherpe tranen – S.A. Cosby – The House of Books – 334 blz. Ike Randolph heeft een crimineel verleden, maar sinds hij 15 jaar geleden uit de gevangenis is ontslagen, is hij niet meer in…

Boek van de week archief

27-mei-2023 | Lees verder | Reageer!

Kolletje & Dirk – Groene vingers

Kolletje & Dirk – Het enige echte grote voorleesboek van Kolletje & Dirk