Spannend avontuur met Hindoeïstische mythologie

18-februari-2019 | Categorie: Fantasy & Science Fiction, Jeugdboeken

Aru Shah en het einde van de tijd – Roshani Chokshi – Vertaling door Marce Noordenbos – Van Goor – 377 blz.

De twaalfjarige Aru Shah woont samen met haar moeder in het Museum van Indiase Oudheden. Om aansluiting te vinden op school heeft ze de neiging de waarheid een klein beetje te verdraaien – en te verfraaien. Haar moeder heeft haar op het hart gedrukt nooit de vervloekte lamp van Bharata aan te steken, maar wanneer Aru haar klasgenoten ervan wil overtuigen dat ze geen leugenaar is, heeft ze geen keus. En inderdaad, ze sprak de waarheid, maar daardoor heeft ze nu wel een slapende demon wakker gemaakt die alles en iedereen wil vernietigen. Aru blijkt een van de Pandava-broers van haar generatie te zijn: vijf helden uit het hindoe-epos de Mahabharata. Ze moet de Slaper stoppen, samen met een bedeesd maar moedig meisje dat ook een Pandava is en met een sarcastische duif – en hopelijk ook met een beetje hulp van de goden.

Opvallend aan dit boek is natuurlijk de Hindoeïstische achtergrond. Aru Shah is een meisje met Indiase roots in de Verenigde Staten, maar ze stapt in een hele bijzondere, nieuwe wereld. In de ‘gewone wereld’, in het museum waar Aru woont, leer je als lezer al een klein beetje over de mythologie met de verschillende goden en vereerde objecten. Maar daarna stap je echt in de wereld van deze zelfde goden, met spannende, magische en vooral verbazingwekkende nieuwe ontdekkingen. Het boek is erg beeldend geschreven, waardoor je ook als lezer je ogen uit kijkt.

Mocht je even een kluts kwijt raken met alle nieuwe woorden en namen, dan kun je altijd gebruik maken van de uitgebreide woordenlijst achterin het boek, waarbij de auteur je op een simpele manier alles uitlegt. Sommige mensen zullen het prettig vinden om deze lijst van tevoren door te lezen, omdat het verhaal niet te hoeven verlaten, maar dat is met deze lijst zeker geen straf. Net als in de rest van het boek, heeft schrijfster Roshani Chokshi daar ook de nodige humor toegevoegd.

De stijl van Aru Shah en het einde van de tijd is vlot en humoristisch, de sfeer is nieuw en origineel, en Aru Shah, het belangrijkste personage, is ook best een toffe meid. Ze is niet zomaar een buitenbeentje dat af en toe liegt op school om erbij te horen. Nee, ze is een stoere en grappige halfgodin die met een bliksemstraal in haar hand en haar nerderige half-zus aan haar zijde de strijd durft aan te gaan met ’s werelds grootste vijanden. En dat in haar spidermanpyjama!

Felice Beekhuis

Pin It

Comments are closed.

Boek van de Week

Verstopt verleden

Categorie: Boek van de week, Literatuur, Roman

Schemerleven – Jaap Robben – De Geus – 306 blz. Op een ijskoude dag in de winter van 1962-1963 ontmoeten de twee hoofdpersonages, Otto en Elfrieda, elkaar toevallig op het ijs van de bevroren Waal…

Boek van de week archief

22-maart-2023 | Lees verder | Reageer!

Kolletje & Dirk – Groene vingers

Kolletje tovert verhalen