Spannende whodunnit voor de jeugd

17-mei-2014 | Categorie: Jeugdboeken, Thrillers & Spanning

Klem – Mel Wallis de Vries – De Fontein – 266 blz.

KlemMel Wallis de Vries (1973) is uitgegroeid tot de succesvolste jeugdthrillerauteur van dit moment. Als tiener las ze graag de thrillers van haar moeder, maar ze vond het jammer dat de hoofdrollen altijd werden vertolkt door volwassenen. Ze heeft jeugdthrillers erg gemist en is ze daarom als volwassene zelf gaan schrijven, met succes. Wallis de Vries’ boeken zijn meerdere keren bekroond en staan hoog in de bestsellerlijsten. Haar boeken worden in diverse landen uitgegeven. In 2012 werd haar boek Vals door de Jonge Jury verkozen tot het beste jeugdboek van Nederland. In april 2014 ontving Wallis de Vries ook de Prijs van de Jonge Jury voor Klem.

In Klem loopt een schoolreisje naar Vlieland volledig uit de hand: een van de leerlingen wordt gewurgd in de duinen gevonden. De groep is lamgeslagen. Wat is er gebeurd? Wie heeft het gedaan? En wie loopt er nog meer gevaar? Door het slechte weer kan niemand van het eiland af. Steeds meer feiten komen aan het licht; bijna iedereen lijkt een motief te hebben, bijna niemand lijkt de waarheid te spreken. Vriendschappen komen onder druk te staan en langzaam maar zeker verandert het verblijf in een regelrechte hel.

Klem lijkt enigszins cliché te beginnen: het populaire meisje Kiki weet iedereen één voor één tegen zich in het harnas te jaren. Het is dan ook geen verassing dat zij het gewurgde klasgenootje blijkt te zijn. Maar daarna wordt Klem verrassender voor de lezer. Verschillende klasgenoten, leraren en eilandbewoners komen in aanmerking als verdachten. Maar wie was er boos genoeg om zo’n daad op zijn of haar geweten te hebben? Dat is de vraag waar Klem om draait. Eén voor één worden verdachten aangemerkt, en in hetzelfde tempo worden ze ook allemaal weer vrijgepleit. Maar zodra je als lezer denkt dat je het weet, blijken ze stuk voor stuk toch weer iets op hun kerfstok te hebben. Niets is wat het lijkt, en niets is zoals je denkt dat het is. De vraag blijft staan tot het einde van het boek: Wie heeft Kiki gewurgd?

Mel Wallis de Vries heeft ervoor gekozen om het verhaal vanuit verschillende perspectieven te vertellen, zowel Kiki als alle verdachten, leraren en politiemensen komen aan het woord. Hierdoor kun je lang niet voorspellen welke kant het verhaal op zal gaan. Zelfs de echte dader krijgt momenten om zijn/haar zegje te doen, en toch verraadt Wallis de Vries hier niets mee. Het boek is spannend. Menig jongere, maar ook volwassene, kan zich met Klem opsluiten in een kamer en zich de hele dag niet vervelen.

Leuk om te vermelden is dat de personage Nynke van der Heide gebaseerd is op een echt meisje met deze naam. Zij won een wedstrijd waarmee je een rol in Klem kon winnen. Het meisje op de foto op de cover heet Daphne Roos. Zij is de winnaar worden van de covermodelwedstrijd. Ze won een fotoshoot en een rol in de boektrailer.

Felice Beekhuis

Pin It

Comments are closed.

Boek van de Week

Ontroerend en indrukwekkend

Categorie: Boek van de week, Roman

Beste mevrouw Eva – Valentijn de Heer – Uitgeverij Pluim – 190 blz. Wanneer Elias een broertje krijgt dat verstandelijk beperkt blijkt te zijn, wordt het er thuis niet leuker op. Zijn vader, die sowieso…

Boek van de week archief

20-september-2023 | Lees verder | Reageer!

Kolletje & Dirk – Koken toversokkensoep

Kolletje & Dirk – Het enige echte grote voorleesboek