Spanning en romantiek

14-februari-2015 | Categorie: Fantasy & Science Fiction, Young Adult

Jills talisman – Dieter Ryckewaert – Zilverbron – 234 blz.

jillstalisman_omslag_voor_webDieter Ryckewaert (1984) komt uit Poperinge, vlakbij de Belgische kust. Al zijn hele leven is hij geboeid door het genre fantasy. Als 14-jarige kwam hij op school in aanraking met een dichtbundel over de liefde. In eerste instantie vond hij het vooral grappig, maar het schrijven van gedichten leek hem wel goed te liggen. Van gedichten ging het over naar korte verhalen, en vele korte verhalen verder, schreef Ryckewaert na zijn studie zijn eerste roman: Jills talisman. Tijdens zijn vele reizen, leerde Ryckewaert verschillende culturen en hun rijke geschiedenissen tegen, die hem de inspiratie gaven tot het schrijven van het boek.

Jills talisman vertelt het verhaal van Jill, die samen met haar ouders in Greenwood woont. Ze droomt van een vrij leven, ver weg van de Zienersfamilie en hun tirannieke bewind. In de dokterspraktijk van haar vader werkt ze aan haar toekomst. Wanneer haar geboorteland Latana op een dag door Cerynese soldaten, die zichzelf ‘Hellestrijders’ noemen, wordt aangevallen, spat haar fragiele bubbel van geluk uiteen. Jill wordt samen met haar broer opgeroepen om hun vaderland te verdedigen, maar de strijd is tevergeefs. Latana valt en de hel breekt los. Dankzij haar familie weet ze de gevechten te ontvluchten. Aan boord van haar schip ‘de Sabriëlle’ kan ze naar het woud vluchten, maar haar ouders en broer blijven achter. Gekweld door tergende pijn en hopeloosheid ziet Jill geen uitweg meer. Ze beslist om een eind aan haar leven te maken. Sam, een strijder uit het Vrijheidspact, wordt haar redding. Op het dek van de Sabriëlle beseffen beiden dat alleen samenwerken en vertrouwen in elkaar voor een uitweg kan zorgen. Achterna gezeten door de Hellestrijders beginnen ze een strijd tegen de klok, met slechts één doel: de hel van Latana ontvluchten…

Het fantasy-element in Jills talisman is de alternatieve wereld die Ryckewaert schetst. Latana is een fictieve plaats, en Jills volk en de Cerynese soldaten zijn fictieve volken. Maar deze nieuwe gebieden zijn niet noodzakelijk voor het verhaal. Het avontuur van Jill en Sam had zich net zo goed in onze eigen wereld kunnen afspelen. Ook hier vinden oorlogen plaats, zijn er gebieden afgesloten van de buitenwereld en geloven de mensen dat anderen belangrijker, sterker en machtiger zijn dan henzelf. Jills talisman is daarom meer een oorlogsroman met romantiek dan een echt fantasy-verhaal. Uiteraard is dat helemaal niet erg, maar het boek komt net even anders over dan dat het pretendeert te zijn. Stukken spanning en heftige gebeurtenissen, worden afgewisseld met stukken waarin Jill en Sam reizen, elkaar leren kennen en elkaar leren liefhebben. Met name de proloog is vrij sterk. Je wordt als lezer onmiddellijk het verhaal ingetrokken.

Jills talisman is een aanrader als je houdt van de combinatie van spanning en romantiek. Het is een beetje een cross-over. Voor de echte fantasy-lezer zou ik het boek niet aanraden.

Felice Beekhuis

Pin It

Comments are closed.

Boek van de Week

Tot het uiterste gaan om wraak te nemen

Categorie: Boek van de week, Thrillers & Spanning

Vlijmscherpe tranen – S.A. Cosby – The House of Books – 334 blz. Ike Randolph heeft een crimineel verleden, maar sinds hij 15 jaar geleden uit de gevangenis is ontslagen, is hij niet meer in…

Boek van de week archief

27-mei-2023 | Lees verder | Reageer!

Kolletje & Dirk – Groene vingers

Kolletje & Dirk – Het enige echte grote voorleesboek van Kolletje & Dirk