Stugge IJslanders geven hun geheimen niet zomaar prijs

25-augustus-2012 | Categorie: Boek van de week, Thrillers & Spanning

Verdwijnpunt – Arnaldur Indriðason – Querido – 248 blz.

De boeken van de IJslandse schrijver Indriðason worden door uitgeverij Querido nog steeds literaire thrillers genoemd. Het is een etiket dat veel uitgevers gebruiken en vaak klopt het niet. Ook deze keer is het niet helemaal juist.

De boeken van Indriðason zijn politieromans – misschien een verouderd begrip, maar wel kloppend – met in de hoofdrol de nukkige, ouderwetse inspecteur Erlendur Sveinsson. Het karakter van Sveinsson doet wat denken aan Maigret.

Deze keer ‘kampeert’ Sveinsson in zijn verlaten en vervallen ouderlijk huis in de Oostfjorden. Hij wordt er, zoals ook in eerdere romans, sterk herinnerd aan de verdwijning van zijn broertje Bergur. Een verdwijning waar Erlendur zich verantwoordelijk voor voelt. Dromen en hallucinaties over de gebeurtenis blijven in de koude nachten dan ook niet uit.

Hij ontmoet er de vossenjager Bóas die met hem praat over een storm in de Tweede Wereldoorlog waarin een groep Engelse soldaten verdwaalde en in de problemen kwam en waarin een vrouw genaamd Matthildur voorgoed verdween. Zij ging dezelfde route als de soldaten, in tegengestelde richting, maar werd nooit door hen gezien. Waarom niet?

Erlendur start een onofficieel onderzoek, maar de meeste getuigen uit de jaren 40-45 zijn dood en dus wordt het een moeizame zoektocht.
Het onherbergzame landschap en de stugge IJslanders vormen weer een prachtig decor voor Verdwijnpunt. Erlendur is vasthoudend als altijd en tergt de oude mensen die nog iets afweten van het leven van de verdwenen vrouw en haar man Jakob, die ook al weer jaren dood is.

Hij komt erachter dat de bejaarde visser Ezra, een vriend van Jakob, een verhouding heeft gehad met Matthildur en dat Ezra in het koelhuis werkte waar het lijk van de verdronken Jakob tijdelijk werd bewaard voor het gekist werd. En passant stuit Erlendur op sporen van zijn verdwenen broertje. Als je van spannende, maar vooral goedgeschreven boeken houdt, dan zal Arnaldur Indriðason je nooit teleurstellen. Zijn stijl is tamelijk sober. Hij moet het hebben van zijn prachtig beschreven karakters en de barre IJslandse landschappen, want die zullen je niet snel loslaten.

Pieter Feller

Pin It

Comments are closed.

Boek van de Week

Ontroerend en indrukwekkend

Categorie: Boek van de week, Roman

Beste mevrouw Eva – Valentijn de Heer – Uitgeverij Pluim – 190 blz. Wanneer Elias een broertje krijgt dat verstandelijk beperkt blijkt te zijn, wordt het er thuis niet leuker op. Zijn vader, die sowieso…

Boek van de week archief

20-september-2023 | Lees verder | Reageer!

Kolletje & Dirk – Koken toversokkensoep

Kolletje & Dirk – Het enige echte grote voorleesboek