Stukje onbekend Nederlands verleden

1-maart-2013 | Categorie: Geschiedenis

Het nieuwe land – Eva Vriend – Balans – 256 blz.

Het nieuwe landDe Noord-Oostpolder en het huidige Flevoland zijn sterke staaltjes van verovering van land op het water. Uiteraard was dat wat gemakkelijker nadat de Afsluitdijk er was gekomen, maar toch. Dergelijke prestaties vereisen natuurlijk ook de perfecte bewoners/bewerkers. Je kon niet zomaar in dit gebied gaan wonen. Nee, er was een strenge selectieprocedure waarbij je verleden en je afkomst goed onder de loep werden genomen. De boerenbevolking was natuurlijk het belangrijkste maar ook voor de ondersteunende beroepen werd je getest.

Eva Vriends grootvader haalde de test wel en vanuit die achtergrond is het boek gemaakt. Velen werden afgewezen en de meeste archieven van die procedures zijn jaren geleden jammer genoeg vernietigd. Eva Vriend wist er toch nog een paar boven water te krijgen en ze ging met de nazaten van de afgewezenen praten. Indrukwekkend, maar het was ook bizar dat je als toekomstige bewoner afhankelijk was van een kleine selectiecommissie. Jarenlang kon je worden afgewezen! De frustratie was vaak groot en velen wilden er nadien nooit meer over praten.
Een vervelende bijzaak was dat de nazi’s grote interesse hadden in de selectieprocedure om zo een boerensuperras te kweken dat het oosten van het Duitse rijk moest gaan bevolken!
Een apart en goed geschreven tijdsdocument over een episode die nog niet zo bekend is.

Wim Krings

Pin It

Comments are closed.

Boek van de Week

Tot het uiterste gaan om wraak te nemen

Categorie: Boek van de week, Thrillers & Spanning

Vlijmscherpe tranen – S.A. Cosby – The House of Books – 334 blz. Ike Randolph heeft een crimineel verleden, maar sinds hij 15 jaar geleden uit de gevangenis is ontslagen, is hij niet meer in…

Boek van de week archief

27-mei-2023 | Lees verder | Reageer!

Kolletje & Dirk – Groene vingers

Kolletje & Dirk – Het enige echte grote voorleesboek van Kolletje & Dirk