Superspannend vervolg

29-november-2020 | Categorie: Young Adult

Verschijningen – Hilda Spruit – Uitgeverij Clavis – 372 blz.

Verschijningen is het losstaande vervolg op het debuut van Hilda Spruit, Geestverwanten dat in 2016 maar meteen De Jonge Debuutprijs won.

En dat is goed te begrijpen. Geestverwanten is een spannend boek waarin Merthe ontdekt dat ze paranormaal begaafd is. Op zijn zachtst gezegd is ze daar niet blij mee. Deze gave zorgt voor veel problemen en daarom wordt de hulp ingeroepen van medium Margreet. Deze dame zorgt ervoor dat de gave van Merthe voorlopig wordt afgesloten.

Hoewel Verschijningen inderdaad los gelezen kan worden is het wel prettiger wanneer je eerst Geestverwanten hebt gelezen zodat je onmiddellijk begrijpt waar de reactie van Merthe en haar twee vriendinnen Anouk en Fenneke vandaan komen wanneer Merthe op school gepest wordt. Anouk heeft per ongeluk haar mond voorbij gepraat en nu weet iedereen dat Merthe paranormaal begaafd is. Hoewel het medium een jaar geleden de gave heeft geblokt, lijkt het er veel op dat deze blokkade omver geworpen is. Ondertussen wordt Demi, een meisje van rijke ouders uit Assen ontvoerd.

Merthe wordt ’s nachts wakker van een koude windvlaag en ziet een paar benen door haar kamer lopen. Niet een keer, maar verschillende keren. Ook heeft ze last van voorspellende dromen. Dromen die eerst nog onschuldig lijken, maar steeds angstaanjagender worden. Zo eng dat ze niet meer alleen durft te slapen. Haar vader denkt dat het goed is wanneer Anouk naar een psychiater gaat, maar zelf zou ze liever naar Margreet gaan. Daar denkt Anouk precies hetzelfde over. Zij heeft na het spelen van het verboden spel Charlie Charlie last van oorsuizen en is bang dat ze weer wordt lastiggevallen door een meeliftend spook. De meisjes spijbelen en vertrekken naar Margreet. Daar aangekomen ontdekt Merthe een foto van het ontvoerde meisje Demi en blijkt dat Margreet weer door de politie om hulp is gevraagd.

Omdat Merthe steeds meer beelden ziet die te maken lijken te hebben met Demi wordt ook haar hulp gevraagd. Vanaf dat moment komt Verschijningen in een stroomversnelling waarin je mee moet gaan of je wil of niet. De mysterieuze en steeds engere verschijningen komen niet meer alleen ’s nachts, en zorgen vaak voor duimendik kippenvel. Merthe besluit niet meer bang te zijn voor haar gave, maar er juist gebruik van te maken. Samen met zowel nieuwe als oude personages, prachtige symbolen en een steeds sterker wordende Merthe hoop je dat dit avontuur goed zal aflopen.

Dat de auteur gevoel heeft voor jonge mensen heeft ze natuurlijk al bewezen met haar debuut, maar ook in Verschijningen is duidelijk dat Hilda Spruit jongeren goed begrijpt. Haar gedetailleerde en filmische manier van schrijven maken dat je het verhaal voor je ziet. De acties en reacties van de meiden zijn volkomen geloofwaardig. De dialogen zijn vlot, humorvol en levensecht. Zelfs wanneer er thema’s als pesten, scheiding, depressiviteit en de tweede wereldoorlog voorbij komen weet de auteur dat op een dusdanige manier in het verhaal te verwerken dat het nergens loodzwaar wordt. Sterker nog, deze thema’s dragen bij aan de gelaagdheid van dit boek.

Hoewel in YA-boeken zelden een illustratie voorkomt is de prachtige illustratie van Ton Spruit bij een bepaald hoofdstuk echt van toegevoegde waarde.

Verschijningen is een superspannende roman die de aandacht vast weet te houden tot de allerlaatste letter. De epiloog zorgt voor hooggespannen verwachtingen. Op naar deel 3!

Susanne Koster

Pin It

Comments are closed.

Boek van de Week

Ontroerend en indrukwekkend

Categorie: Boek van de week, Roman

Beste mevrouw Eva – Valentijn de Heer – Uitgeverij Pluim – 190 blz. Wanneer Elias een broertje krijgt dat verstandelijk beperkt blijkt te zijn, wordt het er thuis niet leuker op. Zijn vader, die sowieso…

Boek van de week archief

20-september-2023 | Lees verder | Reageer!

Kolletje & Dirk – Koken toversokkensoep

Kolletje & Dirk – Het enige echte grote voorleesboek