Suspense en spanningen in een Engels stadje

12-juli-2013 | Categorie: Literatuur

Een goede raad – J.K. Rowling – De Boekerij – 541 blz.

Een goede raadDe gemeenschap van Pagford is geschokt en verbijsterd wanneer de altijd goedlachse Barry Fairbrother overlijdt. Een aantal bewoners ziet er echter ook kansen in. Het overlijden van Fairbrother betekent namelijk een lege plek in de gemeenteraad. En wie gaat deze invloedrijke positie nu invullen? Een goede raad speelt zich af in het rustige en idyllische Pagford, een plaatsje gelegen in een dal tussen drie heuvels met een parochie, een klein centraal plein en een smal beekje. Het lijkt het een vredig, ingedut plaatsje, maar schijn bedriegt. Achter de gemoedelijkheid die het stadje uitstraalt, gaat een wereld van geheimen, samenzweringen en onderlinge spanningen schuil. Het instituut dat alle bewoners verbindt en tegelijkertijd verdeelt, is de gemeenteraad.

J.K. Rowling levert met Een goede raad haar eerste volwassen roman af. De Britse schrijfster behaalde een overweldigend succes met de zevendelige Harry Potter-reeks. Na die fantasy-saga werd er reikhalzend uitgekeken naar nieuw werk van haar hand. Met Een goede raad heeft ze een geslaagde opvolger geschreven.

De rode draad in het boek is de discussie over The Fields, een gebied gelegen tussen het kleine Pagford en de stad Yarvil. Het gebied is een plek waar veel drugsverslaafden wonen, de huizen worden niet onderhouden en vrijwel alle gezinnen hebben sociale hulp nodig. Fairbrother was als gemeenteraadslid voorstander van het behouden van The Fields en de bijbehorende afkickkliniek. Een doorn in het oog van de tegenstanders in de gemeenteraad. Nu Fairbrother dood is, buitelen politieke en maatschappelijke kwesties over elkaar heen en wordt iedere bewoner van Pagford erbij betrokken, elk op hun eigen manier.

In Een goede raad komen veel personages voor en als lezer maak je stuk voor stuk kennis met hen allemaal. Iedere dorpsbewoner heeft een verhaal. Iedere beslissing die wordt genomen heeft gevolgen en zet de onderlinge verhoudingen in het stadje op scherp. Rowling is werkelijk een meester in het verweven van al die gebeurtenissen tot één grote puzzel waarvan je niet weet hoe die eruit zal komen te zien. Het vergt wel de concentratie van de lezer, om dat allemaal goed te onthouden en hoe alle verhoudingen liggen.

Het is geen thriller, maar bezit wel de suspense en de intriges van dat genre. De drang om door te lezen wordt veroorzaakt door de telkens terugkerende vraag: maar hoe gaat dit verder? Een goede raad is een heerlijk boek, een echte must voor in de boekenkast. En het mag best naast de Harry Potter-reeks gezet worden, qua briljante schrijfstijl heeft de schrijfster namelijk niets ingeleverd.

Gaetana Ferla

Pin It

Comments are closed.

Boek van de Week

Ontroerend en indrukwekkend

Categorie: Boek van de week, Roman

Beste mevrouw Eva – Valentijn de Heer – Uitgeverij Pluim – 190 blz. Wanneer Elias een broertje krijgt dat verstandelijk beperkt blijkt te zijn, wordt het er thuis niet leuker op. Zijn vader, die sowieso…

Boek van de week archief

20-september-2023 | Lees verder | Reageer!

Kolletje & Dirk – Groene vingers

Kolletje & Dirk – Het enige echte grote voorleesboek van Kolletje & Dirk