De Suzanne Vermeer van Engeland

31-juli-2016 | Categorie: Thrillers & Spanning

Vuurkind – S.K. Tremayne – Vertaling: Lidwien Boekmann en Koos Mebius – Prometheus – 349 blz.

vuurkindS.K. Tremayne is het pseudoniem van een internationale bestsellerauteur, die woont en werkt in Londen. Van zijn eerste boek, IJstweeling, werden alleen al in Nederland en Vlaanderen meer dan 55.000 exemplaren verkocht. Wie de auteur is achter deze pseudoniem is inmiddels wel bekend. Het gaat om Sean Thomas, die eerder ook onder de pseudoniem Tom Knox boeken schreef.

In Vuurkind lijkt alles Rachel voor de wind te gaan wanneer ze trouwt met de geheimzinnige, knappe David. Ze laat haar bestaan als single in Londen achter zich en verhuist naar het prachtige Carnhallow House in Cornwall. Hier vindt ze de liefde en de rijkdom die ze jarenlang zocht en neemt ze de zorg voor haar stiefzoon Jamie op zich. Eindelijk heeft Rachel het leven waar ze zo naar verlangde. Maar perfect zal haar leven niet lang blijven.

Jamie doet een huiveringwekkende voorspelling die haar niet meer loslaat. Zijn dreigende woorden dwingen Rachel in het verleden te graven. Ondertussen begint ze haar kersverse echtgenoot steeds meer te wantrouwen. Waarom weigert hij te praten over Jamies vreemde gedrag? En wat is er precies gebeurd in de aanloop naar de vroegtijdige dood van zijn eerste vrouw? Met de donkere dagen van december in aantocht grijpt de angst Rachel naar de keel. Want wat als er waarheid schuilt in Jamies ijzingwekkende voorspelling? “Met Kerstmis ga je dood.”

Vuurkind begint als een bouquetreeksromannetje. Rachels leven is perfect, en de manier waarop de perfecte David en de mijnachtige omgeving van Cornwall worden beschreven zou je zo terug kunnen vinden in een Harlequin-boekje. Het boek heeft een beetje een lange aanloop. Gelukkig wordt het verderop in het boek wel interessanter, en ontpopt het boek zich langzaam als een thriller.

Jamie is een bijzondere jongen. Net als de vele Kerthen-mannen generaties voor hem heeft hij mogelijk bijzondere gaven. Hij ziet dingen die er niet zijn, met name zijn overleden moeder Nina komt regelmatig langs. Nina’s gezicht in de schaduw, gefluister in het donker, haar parfum in de gele zitkamer, of een boodschap geschreven in vuur op de vloer. Maar Rachel ziet de tekenen ook. Spookt het in Carnhallow House of steken Jamie en Rachel elkaar aan met hun angst en gekte? Natuurlijk ben je wel benieuwd hoe dit in elkaar zit, maar als lezer wil je vooral dat het kerst wordt. Komt Jamies voorspelling uit? Gaat Rachel dood?

Vuurkind bevat veel aangename sfeeromschrijvingen, je waant je in Cornwall en ziet de duistere mijn en het majestueuze huis zo voor je. De schrijfstijl is goed, het leest boek leest makkelijk weg. Het verhaal is best spannend, maar heeft helaas net te weinig diepgang en het plot is niet helemaal bevredigend. Het gebruik van een pseudoniem, het genre van het boek en de manier van schrijven doen denken aan Suzanne Vermeer. Ik ben van beiden geen fan, maar er zijn genoeg (vrouwelijke) lezers die aan Vuurkind een vermakelijk boek hebben.

Felice Beekhuis

Pin It

Comments are closed.

Boek van de Week

Tot het uiterste gaan om wraak te nemen

Categorie: Boek van de week, Thrillers & Spanning

Vlijmscherpe tranen – S.A. Cosby – The House of Books – 334 blz. Ike Randolph heeft een crimineel verleden, maar sinds hij 15 jaar geleden uit de gevangenis is ontslagen, is hij niet meer in…

Boek van de week archief

27-mei-2023 | Lees verder | Reageer!

Kolletje & Dirk – Groene vingers

Kolletje & Dirk – Het enige echte grote voorleesboek van Kolletje & Dirk