Sympathieke politieke thriller

15-juni-2019 | Categorie: Thrillers & Spanning

De Brexitmoorden – Hugo Luijten – Uitgeverij Lannoo – 375 blz.

Hugo Luijten is historicus en schrijver. Hij publiceerde in 2017 de oorlogsroman Offer voor een verloren zaak, in 2018 gevolgd door de thriller Verast.

Tijdens de nerveuze brexit-onderhandelingen wordt een bekende Europese politicus bij het lijk van zijn assistent aangetroffen. Alle bewijsmateriaal wijst hem als dader aan. Maar wanneer het onderzoek stilaan afgerond lijkt, begint commissaris Stef Cools te vermoeden dat er meer aan de hand is. De mysterieuze tegenkanting wijst op een grootschalige doofpotoperatie. Als er dan plots weer een dode valt, dreigt de zaak volledig te ontsporen …

Ik had nog nooit iets gelezen van Hugo Luijten (De Brexitmoorden blijkt zijn tweede thriller te zijn met commissaris Stef Cools) maar de achterflap beloofde veel goeds.

Dat bleek in de praktijk een heel klein beetje minder te zijn. Aan het verhaal ligt het niet, in De Brexitmoorden gebeurt er voldoende en hoewel het karakter van Stef Cools wat stereotiep wordt beschreven (lust graag een borreltje, is gescheiden, doet politiezaken net op de grens) is hij wel heel sympathiek. Ook het karakter van zijn partner Ilse ligt nogal voor de hand (mopperend op haar chef, maar doet alles voor hem, is loyaal tot het einde), maar zij is eveneens buitengewoon innemend.

Zonder iets te willen weggeven moet ik zeggen dat voor mij al vrij snel duidelijk was wie de rotte appel in de mand was, dat vond ik jammer. De geheimzinnige ontmoetingen in restaurants daarentegen zijn tot aan het einde mysterieus, spannend en soms uitermate beeldend beschreven. Dat kan niet gezegd worden van de meeste politiek getinte gesprekken, die duurden soms echt te lang. Wat voor mij de vaart uit het verhaal haalt, is dat de auteur regelmatig kan opgaan in onnodige details en dat is heel jammer. Een strengere redactie daarover had deze sympathieke politieke thriller goed gedaan.

Susanne Koster

Pin It

Comments are closed.

Boek van de Week

Tot het uiterste gaan om wraak te nemen

Categorie: Boek van de week, Thrillers & Spanning

Vlijmscherpe tranen – S.A. Cosby – The House of Books – 334 blz. Ike Randolph heeft een crimineel verleden, maar sinds hij 15 jaar geleden uit de gevangenis is ontslagen, is hij niet meer in…

Boek van de week archief

27-mei-2023 | Lees verder | Reageer!

Kolletje & Dirk – Groene vingers

Kolletje & Dirk – Het enige echte grote voorleesboek van Kolletje & Dirk