Sympathieke politieke thriller

15-juni-2019 | Categorie: Thrillers & Spanning

De Brexitmoorden – Hugo Luijten – Uitgeverij Lannoo – 375 blz.

Hugo Luijten is historicus en schrijver. Hij publiceerde in 2017 de oorlogsroman Offer voor een verloren zaak, in 2018 gevolgd door de thriller Verast.

Tijdens de nerveuze brexit-onderhandelingen wordt een bekende Europese politicus bij het lijk van zijn assistent aangetroffen. Alle bewijsmateriaal wijst hem als dader aan. Maar wanneer het onderzoek stilaan afgerond lijkt, begint commissaris Stef Cools te vermoeden dat er meer aan de hand is. De mysterieuze tegenkanting wijst op een grootschalige doofpotoperatie. Als er dan plots weer een dode valt, dreigt de zaak volledig te ontsporen …

Ik had nog nooit iets gelezen van Hugo Luijten (De Brexitmoorden blijkt zijn tweede thriller te zijn met commissaris Stef Cools) maar de achterflap beloofde veel goeds.

Dat bleek in de praktijk een heel klein beetje minder te zijn. Aan het verhaal ligt het niet, in De Brexitmoorden gebeurt er voldoende en hoewel het karakter van Stef Cools wat stereotiep wordt beschreven (lust graag een borreltje, is gescheiden, doet politiezaken net op de grens) is hij wel heel sympathiek. Ook het karakter van zijn partner Ilse ligt nogal voor de hand (mopperend op haar chef, maar doet alles voor hem, is loyaal tot het einde), maar zij is eveneens buitengewoon innemend.

Zonder iets te willen weggeven moet ik zeggen dat voor mij al vrij snel duidelijk was wie de rotte appel in de mand was, dat vond ik jammer. De geheimzinnige ontmoetingen in restaurants daarentegen zijn tot aan het einde mysterieus, spannend en soms uitermate beeldend beschreven. Dat kan niet gezegd worden van de meeste politiek getinte gesprekken, die duurden soms echt te lang. Wat voor mij de vaart uit het verhaal haalt, is dat de auteur regelmatig kan opgaan in onnodige details en dat is heel jammer. Een strengere redactie daarover had deze sympathieke politieke thriller goed gedaan.

Susanne Koster

Pin It

Comments are closed.

Boek van de Week

Een licht boek over kanker

Categorie: Boek van de week, Columns & Korte verhalen, Mens & Maatschappij

Bijna iedereen heeft kanker – Saskia Maaskant – Davidsfonds – 271 blz. Saskia Maaskant debuteerde in 2011 met de jeugdroman De verteller van Beorga. Deze en de twee volgende jeugdromans werden bekroond met verschillende…

Boek van de week archief

6-januari-2023 | Lees verder | Reageer!