Tardio levert weer een spannend actueel verhaal af

21-juni-2016 | Categorie: Jeugdboeken, Thrillers & Spanning

Vlucht – Natasza Tardio – Kluitman – 141 blz.

VluchtNatasza Tardio (1969) schrijft razend spannende boeken, die vaak te maken hebben met de actualiteit en met een onverwachte ontknoping. Naast auteur is ze o.a. recensente, journaliste en interviewster. Haar eerste jeugdthriller Moordvrienden won de Jonge Jury debuutprijs 2014.

Wat als je hele leven in één keer op z’n kop wordt gezet en je je vrienden, familie, school en alles wat je kent, moet achterlaten? Voor Sanne verandert alles wanneer haar vader zaken blijkt te doen met de verkeerde mensen. Hij wordt gedwongen om te getuigen tegen de crimineel Leo Dehler, en zijn gezin moet onderduiken. Hun hele leven zal noodgedwongen veranderen.

Sanne moet haar beste vriendin Sophie én haar toekomstdromen abrupt vaarwel zeggen en haar grote liefde Deyan, Leo’s zoon, zal ze nooit meer zien. Terwijl Sanne mijlenver van Deyan en Sophie een manier bedenkt om hen weer te zien, heeft ze niet in de gaten dat het gevaar vlakbij zit.

Zoals we gewend zijn van Tardio, is dit verhaal gebaseerd om verhalen die je in de krant kunt lezen. Zo vertoont topcrimineel Leo Dehler wel heel veel overeenkomsten met Willem Holleeder, en is Sanne’s vader Paul te plaatsen in de vele getuigen tegen Holleeder. Het verschil zit hem in het perspectief. Tardio richt zich op de gevolgen voor de pubers in de gezinnen. Wat zijn de gevolgen voor hen? Hoe kan een verkeerde beslissing van je vader jouw leven beïnvloeden?

Hoewel de hoofdpersonen 16 en 17 zijn, heb ik het idee dat Vlucht is geschreven voor iets jongere kinderen. Het is vlot geschreven en werkt toe naar een grote climax. Voor de iets oudere puber is Vlucht te makkelijk, maar een gemiddelde 12- of 13-jarige zal veel plezier beleven aan dit boek. De personages zijn herkenbaar, je kunt zo bevriend met ze zijn. Sanne kan zo je buurmeisje zijn en Deyan je buurjongen, maar je hoopt natuurlijk met heel je hart van niet!

Felice Beekhuis

Pin It

Comments are closed.

Boek van de Week

Ontroerend en indrukwekkend

Categorie: Boek van de week, Roman

Beste mevrouw Eva – Valentijn de Heer – Uitgeverij Pluim – 190 blz. Wanneer Elias een broertje krijgt dat verstandelijk beperkt blijkt te zijn, wordt het er thuis niet leuker op. Zijn vader, die sowieso…

Boek van de week archief

20-september-2023 | Lees verder | Reageer!

Kolletje & Dirk – Koken toversokkensoep

Kolletje & Dirk – Het enige echte grote voorleesboek